Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős szolgálat a haza számára

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. június 30. 14:56

A nemzetközi válságok idején mindig felértékelődik az információ szerepe, így az attasék munkája is – mondta Hende Csaba június 30-án Budapesten, a véderő-, katonai- és légügyi attasék éves értekezletén.

1595974819

Hétfő reggel tartották a véderő-, katonai- és légügyi attasék éves értekezletét a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál. Beszédében Hende Csaba úgy fogalmazott: a közvélemény kevésbé van tisztában azzal, milyen jelentős szolgálatot tesznek hazájuknak az attasék, ám a nagy válságok idején az információ és ezáltal az ő szerepük is felértékelődik. „A kormány és a honvédelmi vezetés nagyra értékeli az önök tevékenységét, különösen, amit az elmúlt évben végeztek" − mondta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba rámutatott: az ukrán válság alapvetően változtatta meg az európai biztonsági környezetet, ráadásul olyan elhúzódó konfliktusra kell felkészülni, amelyre hazánknak, a honvédségnek és a NATO-nak egyaránt reagálnia kell. Az április óta a NATO-ban érvényben lévő megerősítő biztonsági intézkedések a szövetség egységét, szolidaritását, a kollektív védelem kikezdhetetlenségét demonstrálják. A NATO erőfeszítéseihez hazánk is hozzájárul, és a szövetség szeptemberi walesi csúcstalálkozóján sarkalatos döntések, értékelések születnek majd a válság stratégai követelményei tárgyában. Kulcsfontosságú a találkozón, hogy a szövetség kialakítsa egységes álláspontját Oroszországhoz fűződő viszonyáról. A NATO keleti határán lévő államok szerepe felértékelődik, hiszen eszközök és csapatok telepítése várható ezekre a területekre. A stratégiai hatásokról és a NATO­-ban bevezetendő hosszú távú intézkedésekről összefoglaló anyag készül Készenléti Akcióterv néven.

1595974819

Elkötelezett magyar szerepvállalás

Hende Csaba hozzátette: a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés 5. cikkelyének előtérbe kerülése mellett ugyanakkor továbbra is szükség van a válságkezelés és a kooperatív biztonság terén végzett munka erősítésére is, hiszen az elmúlt tizenöt év kihívásai nem múltak el attól, hogy új válság alakult ki. Afganisztánban idén korszakváltás következik majd be, hiszen több mint egy évtized után az ISAF misszió átadja helyét a jóval kisebb Resolute Support műveletnek. Hazánk továbbra is fenntartja ezerfős missziós ambíciószintjét, és nagyobb figyelmet kíván szentelni a nyugat-balkáni tevékenységnek. Magyarország emellett elkötelezett a NATO bővítése és a „nyitott ajtók" politikája mellett.

A miniszter leszögezte: az ukrán válság arra a régóta húzódó problémára is újfent rámutatott, hogy az amerikai és európai védelmi kiadások közötti aránytalanság tarthatatlan. E tárgyban várhatóan szintén transzatlanti nyilatkozat születik majd Walesben. Hazánk támogatja a védelmi költségvetések emelését. „A következő években megfontoltan – mert azért a gazdaság nem áll vaslábakon –, de növelni kell majd a katonai kiadásokat" − idézte Hende Csaba Orbán Viktor nemrég tett kijelentését. Mint emlékeztetett, az 1046/2012-es kormányrendelet rögzíti is a finanszírozási peremfeltételeket: ennek értelmében 2013 és 2015 között a honvédelmi fejezeti támogatási főösszeg minimum a 2012-es nominálértéken marad, 2016-tól pedig éves szinten 0,1 százalékkal nő majd a GDP arányában, hogy aztán 2022-re elérje a GDP-arányos 1,39 százalékot. A miniszter hozzátette: a folyamatosan bővülő forrásokkal is szigorúan takarékos módon gazdálkodik majd a tárca, és sok évtizedes anyagi, felszerelési, fegyverzeti hiányok pótlására fordítja azokat. Elérkezett az idő a fegyverrendszerek lépésről lépésre történő megújításához, és e munkát a magyar hadiipar újjáépítésébe is be kell ágyazni. Kérte az attasékat, hogy e tekintetben ők is „járjanak nyitott szemmel", és keressék a lehetőségeket.

Európai erősítés

Az Európai Unió közös védelempolitikáját illetően Hende Csaba az elmúlt időszak jó irányba tett, fontos lépéseiről tett említést. Mint mondta, az európai országoknak többet kell tenniük saját biztonságuk érdekében: a V4-es együttműködési folyamat védelmi dimenziója is új lendületet kapott, az elmúlt egy év magyar elnöksége alatt számos új kezdeményezésnek lehettünk tanúi. „A védelmi terület az egyik húzóágazat a négy ország együttműködésében" – emelte ki a miniszter. Az eredmények között említette a hosszú távú vízió közös kidolgozását: ennek értelmében további közös képességfejlesztések, közös alakulatok felállítása, közös gyakorlatok politikai alapjai születtek meg. Jelenleg már az évente megrendezendő V4-es hadgyakorlatok részleteinek kialakítása folyik, illetve dolgoznak lánctalpas platformról és kerekes szállítójárművekről szóló közös projekten is.

1595974819

A V4-es országok EU-harccsoportja 2016-ra áll fel csaknem háromezer fős létszámmal, és tíz napon belül bevethető lesz 6000 kilométeres körzetben. A harccsoport modulos felépítésű lesz, és 670 magyar katona tartozik majd hozzá: emellett magyar vezetés alatt működik majd benne a műszaki modul, a nem kinetikus modul és a különleges műveleti modul is. A kormány nemrég tett 3 milliárd forintos, költségvetés feletti támogatásának köszönhetően fel tudtuk ajánlani a közvetlen légi támogatás (close air support) képességet is, így e téren is vezető nemzetként vehetünk részt a közös tevékenységben, hiszen a magyar Gripenek légi és földi célpontok ellen is segíteni tudják majd a harccsoport munkáját.

Hende Csaba megemlítette: különleges műveleti katonáink jelesre vizsgáztak az afganisztáni kivonulás biztosításában, amit az is ékesen bizonyít, hogy amerikai különleges műveleti katonákat is alárendeltek a magyar parancsnokságnak. Az elmúlt négy évben végzett munka révén befejeződött a Gripen-képesség kiépítése, amelynek révén szintén a NATO elitjébe tartozunk: a Puma-századot most véglegesítették a NATO Tiger szövetségében.

A miniszter arra kérte az attasékat, hogy képviseljék hazánkat méltó módon fogadóországukban, érvényesítsék Magyarország és a honvédelmi tárca politikai, illetve hadiipari érdekeit, emeljék a nemzetközi kapcsolattartás színvonalát és rendelkezzenek folyamatosan naprakész, hiteles ismeretekkel katonapolitikai, katonai kérdésekben.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária