Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsony a határon

Szöveg: Csillak Roland alezredes és Dósa Eszter őrmester |  2016. december 25. 12:49

„Ha a napkeleti bölcsek célba értek, akkor a mai ember is célba érhet” – mondta december 24-én, szombaton  Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, aki – Dudás Ferenc hadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi református tábori lelkésze kíséretében – három helyszínen tartott ünnepi istentiszteletet.

Az istentiszteleteken szó esett az évszázados, apáról-fiúra szálló értékek fontosságáról, melyek a XXI. században is ugyanolyan jelentőséggel bírnak, mint dédapáink idején. A protestáns tábori püspök kiemelte, hogy hittel és isteni szeretettel felvértezve, válsághelyzetben, a komfortzónánkon kívül eső szituációkban is szilárdan helyt állhatunk és elérhetjük céljainkat; valamint azt, hogy érzéseinket felvállalni és őszintén kifejezni a legemberibb dolog. Természetes, hogy az ünnepek közeledtével szeretteink most még jobban hiányoznak, de a szeretet át is hidalja ezt a távolságot és továbbviszi az életünket; erőt ad ma, holnap és a jövőben, hogy véghezvigyük feladatunkat – mondta.

1596025233

A püspök ajándékot is hozott a katonáknak, az istentiszteleten a részt vevők egy-egy Bibliát kaptak. „Szeretném kifejezni abbéli örömömet, hogy a mai, több helyszínes Istentisztelet létrejöhetett, és személyesen is találkozhattam a katonákkal, együtt készülhettünk a kereszténység legnagyobb ünnepére, Jézus születésére emlékezve" – fogalmazott Jákob János dandártábornok a nap végén.

1596025233

Az egyik helyszínen, az istentisztelet után dr. Koller József ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis megbízott parancsnoka látogatta meg az alakulat ott szolgáló katonáit. A parancsnok köszöntőjében kitért a katonák határ menti helytállására és megköszönte áldozatvállalásukat és elhivatottságukat, melyet példaértékűnek nevezett.

1596025233

A parancsnok a szolnoki alakulat törzsfőnök-helyettese, Nagy László alezredes, a bázis vezénylő zászlósa, Tigyi István főtörzszászlós, valamint az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék parancsnoka, Kiss Róbert ezredes jelenlétében adta át a század parancsnokának azt a diós és mákos bejglikből álló csomagot, amit a közös ebédet követően fogyasztottak el a bázis katonái, valamint a századhoz vezényelt önkéntes műveleti tartalékosok.

1596025234

Fotó: a szerzők felvételei