Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonatemetőket mértek fel Ukrajnában a magyar hadisírgondozók

Szöveg: Dr. Bíró Andor |  2015. május 11. 11:16

A mai Ukrajna területén található első világháborús magyar katonatemetők egy részének felmérését végezte el HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkacsoportja, akik Maruzs Roland alezredes, a főosztály Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztályvezetője vezetésével a közelmúltban a lembergi-, a ternopoli- és az ivano-Frankivszki megyékben dolgoztak.

1595993459

A három megye területén az első világháború idején, illetve a harcok befejezését követően több katonatemetőt alakítottak ki. Az esetek túlnyomó többségében a szembenálló felek katonáit akkoriban egymás mellett hantolták el, az elesettek emlékére a bajtársak és a helyi lakosság közös, többnyelvű emlékműveket állított.

1595993460

Az elkövetkező évtizedekben a lengyel hadisírgondozó szervezet – áttemetés és összpontosítás útján – több temetőt felszámolt, pontosabban úgynevezett gyűjtőtemetőket létesített. Sajnos számos esetben ez az összevonás sem biztosított megfelelő védelmet, ugyanis a szovjet érában a hatóságok mind az eredeti kisebb, illetve mind a később kialakított nagyobb temetők közül sokat tudatosan megsemmisítettek.

1595993460

Az első világháború századik évfordulója minden bizonnyal az utolsó lehetőség arra, hogy a még meglévő temetők lajstromba vételüket követően felújításra kerüljenek, így biztosítva ezzel fennmaradásukat.

1595993460

(További képek itt!)

Fotó: a szerző felvételei