Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerékpártúra a Bakonyban

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. augusztus 5. 18:33

Idén szeptemberben ünnepli századik születésnapját az MH Bakony Harckiképző Központ. Az őszi rendezvénysorozat részeként az alakulat szeptember 21-én ismét megrendezi a „Gyorsan, Bátran, Hűséggel” elnevezésű kerékpáros emléktúrát, amelyre meghívást kapott Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A teljesítménytúrát a tavalyi évben rendezték meg először – akkor még csak kizárólag honvédségi dolgozók indulhattak a rendezvényen, de az idei emléktúra nyílt, bárki nyeregbe pattanhat. A résztvevők nem csupán megemlékeznek az egykor Hajmáskéren állomásozó, 2. Honvéd Kerékpáros Zászlóalj katonáiról, hanem egyben végigtekerhetnek Kelet-Európa legnagyobb katonai gyakorló- és lőterén is – amire egyébként aligha nyílik máskor lehetőség.

1595958046

Háriné Domokos Orsolya, az MH Bakony Harckiképző Központ munkatársa, az egyik főszervező a honvedelem.hu kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a teljesítménytúra elsődleges célja, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, kellemesen elfáradva, jó hangulatban töltsék a napot, megismerjék a bakonyi vidéket, továbbá a rendezvénnyel népszerűsítsék a kerékpározást, valamint természetesen a civil társadalom körében a Magyar Honvédséget is.

„Jómagam civilben is rendezek országos szintű kerékpárversenyeket. Tavaly az egyik kollégám, Szabó László főtörzsőrmester állt elő az ötlettel, hogy mi lenne, ha honvédségszinten is szerveznénk ilyesmit. A katonai kerékpározásnak ráadásul komoly hagyományai vannak errefelé, hiszen 1931-ig Hajmáskéren kerékpáros alakulat is állomásozott. Az ötletet az elöljáróink támogatták, és a legelső »Gyorsan, Bátran, Hűséggel« elnevezésű túra nagyon nagy sikert aratott. Csak pozitív visszajelzést kaptunk! A kerékpárosok amúgy is nagyon összetartó közösség, ebből adódóan számos katonai kerékpáros-barátság született a rendezvény kapcsán. Meglátásom szerint egyre népszerűbb hazánkban is a kerékpársport" – mondta Háriné Domokos Orsolya.

1595958046

A főszervező hozzátette azt is, hogy noha a túra a tavalyival ellentétben teljesen nyitott, azaz civilek is nevezhetnek, csapatban csak és kizárólag honvédségi dolgozók indulhatnak majd és versenghetnek a honvédségi vándorkupáért. A pálya kialakításánál kifejezetten törekedtek arra, hogy változatos legyen – bár idén állítólag nem lesz olyan rész, ahol csak tolni lehet a kerékpárt. Azok, akik szeretnének benevezni a túrára, háromféle távon próbálhatják ki magukat. Lesz egy rövidebb (32 kilométeres) és egy hosszabb (66 kilométeres) mountain bike túra, emellett pedig az aszfaltot kedvelők számára egy 50 kilométeres cross trekking túra is indul.

A várpalotai Thury-vár mögötti park területéről rajtoló túra további részleteivel kapcsolatosan a www.gyorsanbatran.atw.hu weboldalon kaphatnak további információkat az érdeklődők, és nevezni is itt lehet – akár azonnal a cikkünk elolvasása után is!

1595958047