Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kereszthegy – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 11. 13:45

Játékfilmes elemekkel „fűszerezett” dokumentumfilmet készített a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiója. A helyszín Erdély, a Gyergyói-medence. A történések időpontja 1944. A szereplők a magyar királyi 65. határvadász-csoport veteránjai.

1595970072
Kereszthegy egy ezerötszáz méteres magaslat a Görgényi-havasok hegyláncának csúcsai között. A második világégés óta azonban több ennél. Hősi emlékműként tiszteli a környék népe. Nemcsak azért, mert itt vesztek el apák és fiúk a túlerő csapásai alatt. Hanem azért is, mert mindenki tudta, hogy ezeknek a harcoknak és hősöknek az emlékére nem állított senki emlékművet.

Hét évtized múltán végre egy film is készült, amely felidézi a hősök emlékét. Az alkotócsoport mozgatórugója a gyergyóremetei Nagy József történész, aki székelyföld második világháborús hadtörténetével foglalkozik. – Erdély visszacsatolása után, 1940-től Gyergyó vidéke is a Magyar Királyi Honvédség által megszállt terület volt – idézi Nagy József a történelmet. – A honvédség helyi alakulatokat hozott létre, köztük a gyergyótölgyesi 21. határvadász-zászlóaljat, és három székely határőrzászlóaljat. Ezek alkották a magyar királyi 65. határvadász-csoportot, amely 1944 szeptemberében a szovjet csapatokkal vette fel a harcot. Ezekben a katonai szervezetekben székely apák és fiúk együtt küzdöttek és gyakran együtt haltak hősi halált.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 11-én, pénteken megjelenő számában!)