Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettéválasztottuk az orosz haderőt

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 6. 19:57

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Napló lembergi haditudósítója közli: „Két nap óta elpihent a harc Kelet-Galiciában. A mi derék katonáink nyolc nap, nyolc éjjel állottak tűzben és rájuk fér a nyugalom." Az orosz offenzíva stagnálása megerősíti az előbbi jelentéseket, amely az ellenség rettenetes veszteségeiről számol be.

A Népszava címlapján a következő cikkcímeket olvashatjuk: Negyven kilométerre Páristól! − A görög-török háboru kitörése előtt − A németeknek százharmincezernél több hadifoglyuk van."

Harcban van az egész orosz haderő, írja a lap: „az északi harcokban, amelyek a monarchia és Oroszország között folynak, orosz részről az egész haderő foglalkoztatva van."

Angol fogságba került holland halászok azt beszélik, hogy augusztus végén egy német flottilla kilenc angol gőzöst süllyesztett el. A Népszavát továbbolvasva megtudhatjuk, hogy Belgrád körül most csönd van, viszont Macedóniában forrongás tört ki.

Beindult az orosz gőzhenger, csapataink visszavonulásra kényszerültek. A Pesti Hírlap így próbálta meg fogyaszthatóvá tenni a hírt: „Az orosz harctérről az a nagyjelentőségű hír érkezik, hogy Auffenberg hadserege elvágta az orosz sereg nyugati szárnyát a centrumtól és a keleti szárnytól. A katonailag szinte jelentéktelen Lemberg város kiürítésének ennek folytán nemcsak semmilyen jelentősége nincs: ellenkezőleg, taktikai okok kívánták, hogy a hadvezetőség Lemberg kiürítését elrendelje. S hogy ez a rendelkezés mennyire helyes volt, azt az is mutatja, hogy az oroszok utána nem tudtak mit kezdeni: két nap óta átadták magukat a pihenésnek. Annál kevesebbet pihent Dankl serege Lublinnál, ahol az oroszok végső elkeseredéssel védik az ivangorod-varsói vasútvonalat."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978419
Címkéklapszemle