Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzési és oktatási szakemberek találkoztak

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 13. 11:18

Magyarország soros V4-elnöksége alatt újabb, a Magyar Honvédség számára fontos rendezvénynek adott otthont. Ezúttal − a „Kiképzési, Oktatási és Gyakorlatokat Szinkronizáló Konferencia” (Training, Education and Exercise Synchronization Conference) keretében − a kiképzési és oktatási szakemberek találkozóját rendezték meg, november 7-én.

1596041161

A konferencia résztvevőit Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési és Oktatási Csoportfőnökség csoportfőnöke köszöntötte. Megnyitóbeszédében hangsúlyozta a Visegrádi Együttműködés fontosságát, az egységes álláspont és fellépés jelentőségét katonai téren is. Kiemelte: a hazai elnökség jelmondata − a „V4 összeköt" − is utal a térség közös múltjára, és a V4-közösséget érintő kihívások közös megoldására való törekvésre.

1596041162

Magyar javaslatra a soros elnökség által évente két alkalommal megrendezett konferencia a kiképzési mellett kiegészült az oktatási területtel is. A mostani tanácskozáson pontosították a V4 katonai kiképzési rendezvények és gyakorlatok programját, majd az oktatási blokkban bemutatták az Összhaderőnemi Vezénylőzászlósi Tanfolyamot, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar által szervezett, NATO által akkreditált angol nyelvi tanfolyamokat. Emellett a konferencia résztvevői megismerték a Magyar Honvédség távoktatási koncepcióját, illetve ennek keretein belül kiajánlották az MH Béketámogató Kiképző Központ által kidolgozott ENSZ kiképzési tananyag első moduljának tesztelését. A témákat egyébként a V4-együttműködés erősítése és szinkronizálása miatt vették a konferencia napirendjére.

1596041162

A konferencia kiképzést érintő kérdéseiben egyeztették a V4-országok 2018-as, illetve 2022-ig tervezett, közös rendezésű gyakorlatait, kiképzési rendezvényeit is. A résztvevők emellett elemezték az elmúlt időszak egyik legfontosabb kiképzési eseménye, az Észtországban megrendezett Training Bridge elnevezésű gyakorlat tapasztalatait.

1596041162

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária