Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferenciát tartottak a NATO kiválósági központok igazgatói

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 17. 15:43

A litvániai Vilniusban rendezték meg a NATO kiválósági központok (NATO Centres of Excellnece) igazgatóinak éves konferenciáját, amelyen a huszonnégy NATO kiválósági központ igazgatói, valamint a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO Allied Command Transformation – ACT) képviselői vettek részt.

A konferenciának a vilniusi székhelyű Energia Biztonság Kiválósági Központ (Energy Security Centre of Excellence) adott otthont. A rendezvényen a kiválósági központ igazgatók konferenciájának soros elnökévé választották meg dr. Fazekas László orvos ezredest, a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) igazgatóját. Mindez azt jelenti, hogy a következő egy évben Fazekas ezredes képviseli a NATO Kiválósági Központokat számos, magas rangú nemzetközi fórumon.

1596021635

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság által végrehajtott akkreditációs eljárás eredményeként nemrégiben bejelentették a NATO KEKK hat évre szóló, legmagasabb szintű akkreditációját. Ezzel együtt minden NATO KEKK által koordinált katona-egészségügyi képzés minősítése is a legmagasabb szintűre emelkedett.


* * *

Az Észak-atlanti Tanács 2009-ben akkreditálta és aktiválta a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központot, mint önálló, nemzetközi katonai szervezetet. A központ azóta 10 tagországával és kiemelkedő teljesítményével kiérdemelte a szövetség megbecsülését és fontos tényezővé vált hazánk NATO vállalásai között. A központ megalapítója – mint „keretnemzet" – Magyarország. Hazánk mellett mellett Belgium, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Olaszország, Románia és az Amerikai Egyesült Államok vállal részt a szakmai tevékenységben. Szlovákia csatlakozása folyamatban van.

1596021635