Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnyebb, okosabb – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 6. 8:18

A különleges műveletek biztonságos és hatékony végrehajtásához különleges eszközök, fegyverek szükségesek. Köszönhetően a kiváló és évekre visszanyúló amerikai–magyar együttműködésnek, újabb modern felszereléssekkel gazdagodott a Magyar Honvédség.

1596017733
Mint magazinunk júliusi számában már hírt adtunk róla, június 15-én új fegyverzeti és egyéni felszerelési eszközöket kapott az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred (MH 2. KRE). Az eszközöket most az ezred szakembereivel vehettük alaposabban is szemügyre.
A civil szemnek leglátványosabb talán a mesterlövészek két új fegyvere. Az egyik, az amerikai Knight’s Armament Company által fejlesztett és gyártott M110 félautomata, öntöltő mesterlövészfegyver, a Szolnokon is használt Remington M24-es és a honvédségben széles körben alkalmazott SzVD utódjának is számít. A hangtompítóval is felszerelt, 7,62×51 milliméteres NATO-kaliberű fegyver 20-as tárral rendelkezik, hatásos lőtávolsága, megfelelően képzett lövésszel, eléri a 800 métert is.

Amint azt a minket kísérő szolnoki mesterlövész megjegyezte, éppen az öntöltő képesség az egyik legfontosabb előnye a forgózáras fegyverekhez képest. A célponton kívül itt nem kell mással foglalkozni, így nem kell megmozdulni az újratöltéshez sem. Igaz, kellő rutin esetén a lövész mozgásában már benne van a töltés is, nem kell külön figyelni erre – tette hozzá a szakember. A hadrendben álló SzVD-hez képest az M110 hatalmas váltásnak számít. A kiváló Leupold optika 14-szeres nagyítást és igen pontos célzást biztosít. Ergonómiailag nagyon jól kialakított, állítható válltámasszal ellátott, „felhasználóbarát" fegyverről beszélhetünk. Az AN/PVS–22 éjjellátó rendszert használva, a tapasztalatok szerint, 600 méterig kivehető egy harckocsi sziluettje.


További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én, pénteken megjelenő számában.