Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás a katonai lovas emlékműnél

Szöveg: S. Zs. |  2014. október 14. 11:53

Megemlékezésre és koszorúzásra gyűltek össze a lovasbarátok a harcok során áldozattá vált katonalovak emlékművénél, Komáromban október 11-én, szombaton. 

Az emlékművet az első világháborút követően, az 1920-as években állította a volt komáromi császári és királyi öt lovas tüzérosztály tisztikara és legénysége, közadakozásból. A Monostori Erőd bejáratához közel található emlékművet, 1971-ben az akkor még életben lévő tüzér bajtársak felújíttatták.
1999-ben, az akkora már nagyon leromlott állapotban lévő emlékművet a Magyar Lovas Kör, támogatók segítségével helyreállította.
Ezt követően- immár 15 éve- minden év októberében, összegyűlnek a lóbarátok, hogy leróják tiszteletüket a „négylábú bajtársak" emléke előtt.

1595980580

Az idei koszorúzáson az első világháború kitörésének századik évfordulójára is emlékeztek. Vér Imre nyugállományú alezredes, a Magyar Lovas Kör alelnöke, ünnepi beszédében megemlékezett az Osztrák-Magyar Monarchia haderejéről és arról, hogy a Nagy Háború ideje alatt másfélmillió katonaló pusztult el. Az emlékműnél – többek között – Sándor Zsolt őrnagy, a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztályának vezetője helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Az ünnepséget követően dr. Molnár Attila polgármester látta vendégül az egybegyűlteket a komáromi zeneiskola dísztermében, ahol dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész, tartott előadást, a katonalovakról.

1595980580