Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel harcok a győzelemért

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 22. 18:39

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Lengyelországban még harcolunk a győzelemért" − közli ma a Pesti Hírlap a nagy német vezérkar nyilatkozatát. „Ebben a kijelentésben azonban már benne van a lengyelországi nagy csata előrelátott eredménye, a szövetségesek győzelme az oroszok fölött. Azok után, hogy a szövetségesek még harcolnak a győzelemért, magát a győzelmet immár kétségtelennek kell tartanunk, s ami miatt a harc még tart, az nem lehet más, mint a győzelem legteljesebb kiaknázása, a győzelem minél nagyobbá, minél döntőbbé avatása."

A Népszavában olvashatjuk, hogy nagy csata van a Visztula és a Varta között. „A németek offenzivája a Visztula és a Varta között nagyon gyorsan halad előre. Nagy csata fejlődött ki, amelyet csak az aránylag keskeny front korlátoz."
A lapban olvashatunk a szent háborúról is. „Amióta Marokkóban kihirdették a szent háborut, a marokkói hadsereg napról-napra gyarapodik. Abdul Malek vezetése alatt mintegy 10,000 marokkói harcos vonul a franciák ellen. (…) A franciák érzékeny veszteséget szenvedtek. A francia lakosság nagy számban menekül."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595983206
Címkéklapszemle