Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2017. október 11. 19:09

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter hivatalában fogadta a Richard Shelby szenátor által vezetett amerikai szenátusi delegáció tagjait október 11-én, szerdán, Budapesten. A tárgyalás során a felek a globális és regionális biztonságpolitikát érintő egyes kérdések mellett a két ország katonai kapcsolatairól és a további együttműködés lehetséges területeiről egyeztettek egymással.

1596039919

Dr. Simicskó István az egyeztetésen elmondta, hogy Európa biztonsági helyzete az utóbbi fél évtizedben sokat romlott, hiszen keleti és déli irányból egyszerre jelentkeznek kihívások. A terrortámadások szinte mindennapossá váltak Európában, és ezek többségét az illegális bevándorlással érkezett migránsok követték el, ami azt jelzi, hogy egyértelmű összefüggés van a tömeges illegális migráció és a nemzetközi terrorizmus között.

1596039919

A honvédelmi miniszter hozzátette: az elmúlt két évben több mint 420 ezer migráns haladt át hazánkon, ezzel együtt közel 1000 potenciális terrorista személy érkezhetett Európába. Egyedül Magyarország és később a visegrádi országok összefogása − kiegészülve déli szomszédainkkal − tudta megállítani az illegális bevándorlási hullámot, és ez azt is bizonyítja, hogy a V4 partnerségi együttműködés soha nem látott mértékben erősödött, s ez az összefogás példaértékű Európában. Kijelenthetjük, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában. Hazánk és a magyar családok biztonsága, a nemzeti kultúrán nyugvó európai értékek megőrzése és az ezeréves múltunkból fakadó keresztény társadalmi rendünk megvédése nemcsak hogy kötelességünk, de egyben közös érdekünk is.

1596039919

Az Amerikai Egyesült Államok hazánk egyik kiemelt fontosságú stratégiai partnere a védelmi együttműködés terén és ezzel együtt a szövetségi rendszerben. A honvédelmi miniszter köszönetét fejezte ki, hiszen az oktatási és képzési, valamint a fejlesztési támogatások mellett a különleges műveleti képesség kialakításában is segítette az amerikai szövetséges a Magyar Honvédséget. Ez az együttműködés 1993 óta aktívan valósul meg. „Katonáink együtt szolgálnak Irakban, Afganisztánban és Koszovóban, és e hatékony katonai együttműködést erősítik a rendszeres hadgyakorlatok is Magyarország területén, valamint szerte a világban" – fogalmazott a miniszter.

1596039919

A szenátusi delegáció tagjai üdvözölték, hogy Magyarország elkötelezett a Magyar Honvédség fejlesztésében és modernizálásában, valamint hogy a nemrégiben elindított Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként célunk az önkéntes tartalékos rendszer megújítása, a modernizáció és képességeink fejlesztése. Elismerik erőfeszítéseinket az iránt, hogy NATO-tagországként nemzetközi kötelezettségvállalásainkat továbbra is kiemelkedő módon kívánjuk teljesíteni és vállaltuk, hogy a védelmi költségvetés évente a GDP 0,1 százalékával emelkedik, így 2024-re a védelmi költségvetés összege elérheti majd a GDP 2 százalékát.

Az amerikai szenátus tagjai megerősítették, hogy támogatják a védelmi fejlesztések terén a magyar fél elképzeléseit, ezzel együtt a felek reményüket fejezték ki a katonai kapcsolatok további erősítése és fejlesztése terén.

1596039919

Fotó: Dévényi Veronika