Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon járt a német hadsereg egészségügyi főnöke

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 15. 11:41

A NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) meghívására háromnapos látogatáson vett részt Budapesten a Német Szövetségi Haderő (Bundeswehr) Összevont Egészségügyi Parancsnokság parancsnoka (egészségügyi főnöke), dr. Michael Tempel orvos altábornagy.

Tempel altábornagyot január 12-én a Honvédelmi Minisztériumban fogadta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A megbeszélésen részt vett Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, valamint dr. Stefan Kowitz orvos dandártábornok, a NATO KEKK igazgatója.

1596007222

Programja során Tempel altábornagy ellátogatott a Honvédkórházba, valamint részletes tájékoztatást kapott az intézmény területén települt NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ tevékenységéről is.
A NATO KEKK igazgatóhelyettese 2009 óta két alkalommal volt német főtiszt, és a jelenlegi igazgató, dr. Stefan Kowitz orvos dandártábornok szintén német nemzetiségű. 2013-tól az igazgatói−igazgatóhelyettesi pozíciókat a Bundeswehr és a Magyar Honvédség rotációs alapon látja el.

A NATO KEKK legfiatalabb osztálya, a Missziós Erők Egészségügyi Megfigyelő Képessége Osztály (Deployment Health Surveillance Capability Branch) egy Németországban, Münchenben települt szervezet, amely egy adott műveleti terület nemzeti egészségügyi jelentőrendszereire támaszkodva értékeli a területen lévő állomány egészségügyi állapotát.

A NATO KEKK Kiképzési Osztály (Training Branch) katona-egészségügyi kurzusai közül számosat Németországban rendeztek meg. A Bundeswehr magas szintű oktatók delegálásával támogatja a NATO KEKK tanfolyamainak sikeres megrendezését.

1596007222

A kiválósági központ szervezésében kétévente megrendezendő katona-egészségügyi gyakorlatot, a Vigorous Warriort (VW) 2017-ben a Bundeswehr Potsdam közelében lévő, lehnini gyakorlóterén tartják, így Németország lesz a gyakorlat befogadó nemzete. A VW-gyakorlatsorozat része a NATO kiképzési programjának, mely során minden második évben egy nagyszabású, többnemzeti gyakorlattervező és -vezető törzs, valamint nagyszámú végrehajtó állomány gyűlik össze, hogy demonstrálja a többnemzeti katona-egészségügyi megoldások életképességét, tesztelje a NATO KEKK és a NATO egészségügyi közössége által fejlesztett doktrínákat és elképzeléseket.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária