Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Második világháborús püspökladányi hagyatékot adtak át a Hadtörténelmi Levéltár részére

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 9. 21:54

Második világháborús püspökladányi hagyatékot adtak át a napokban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Hadtörténelmi Levéltár részére.

http://puspokladanyanno.hu/2015/12/ii-vilaghaborus-puspokladanyi-hagyatek-kerult-atadasra-a-hm-him-hadtortenelmi-leveltar-reszere/
Bár a két világháború történetéről szinte mindent tudnak a történészek és a kutatók, még a mai napig is gyakran kerülnek elő olyan családi emlékek, személyes sorsokat megőrző dokumentumok és fényképalbumok, amelyek jelentős történeti értékkel bírnak. Ezen hagyatékok újabb és újabb szeletét világíthatják meg, pontosíthatják, vagy árnyalhatják történelmünknek, így feltárásuk és közkincsé tételük mindenképpen fontos.

1596005423

Ezt vallja Megyaszai Szilvia, a puspokladanyanno.hu helytörténeti honlap szerkesztője is, aki a napokban egy számára feldolgozásra felajánlott helyi vonatkozású hagyatékban érdekes leletegyüttesre bukkant, amit – annak tulajdonosával, Némedy József nyugállományú hajóskapitánnyal egyetértésben – további feldolgozásra átadott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltára részére.

A több füzetnyi, kézzel írott napló, a számos személyes dokumentum és a közel 300 darabos fényképgyűjtemény egy egykori püspökladányi tanító, Némedy István második világháborús frontszolgálatának állít emléket. Némedy István 1901-ben született Kassán, majd Püspökladányban telepedett le, ahol megnősült és tanítói állást kapott a helyi katolikus iskolában. Fia, Némedy József gondosan őrizte a hatalmas, sok családtagra kiterjedő szellemi hagyatékot, melyet végül feldolgozás és közzététel céljából átadott a honlap szerkesztőjének.

1596005423

A kutatás során kiderült, hogy a hagyaték nem pusztán helytörténeti, hanem hadtörténeti, magyar történelmi vonatkozású információkat is tartalmaz, így felmerült a dokumentumok továbbküldése a Hadtörténelmi Levéltár részére.

Fotó: puspokladanyanno.hu