Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megépített hidak, helyreállított vasútvonalak, kijavított közutak

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. május 1. 9:48

„A Magyar Műszaki Kontingens főmérnöke voltam” címmel tartott előadást a napokban Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban dr. Horváth Tibor ezredes, egyetemi docens.

1599186356
Harminc megépített híd, több mint 30 kilométer kijavított közút, sok-sok kilométer helyreállított vasútvonal, 100 ezer négyzetméter tűzszerészek által mentesített terület. A kiemelkedő sikerű munkafolyamatokról első kézből tudott beszámolni a kontingens egykori főmérnöke.

„Az SFOR-szerepvállalás megváltoztatta a magyar katonai gondolkodást, hatásai pedig messze túlmutatnak a misszió tényleges időtartamán. Nélküle ma a hadtudomány szegényebb lenne" – mondta a Missziós történetek előadássorozat keretében megtartott előadáson dr. Horváth Tibor ezredes. Hozzátette: a műszaki kontingens megszervezése olyan új feladatokkal és kihívásokkal is szembesítette a magyar haderőt, amelyek egyfelől felkészítették a NATO-csatlakozásra, másfelől pedig sikeres végrehajtásukkal bizonyították az ország érettségét is a szövetségi tagságra.

Az előadó röviden ismertette a Magyar Műszaki Kontingens feladatait, majd az Okucani pustarai állomáshelyről beszélt, ahova 416 fő indult el 1996. január 25-én. Szólt a kontingens kiemelkedő munkáiról, – többek között – a mostari híd elemeinek kiemeléséről, helyreállított vasútvonalakról, kiépített oldalrakodókról és a „Durrant" híd javítási folyamatairól. Személyes élményein alapuló előadásában az ezredes a műszaki munkák megszervezésének nehézségeire is kitért, majd beszámolója végén a kontingens főmérnökeire emlékezett, akik vállán volt a szakmai, építőmérnöki munka felelőssége is.

1599186356
Fotó: a szerző felvételei