Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megnyitotta kapuit az I. Vajai Honvéd Művésztelep

Szöveg: Tóth Andrea - Kis Ákos - Kiss Georgina |  2015. augusztus 31. 18:17

Hagyományteremtő szándékkal nyitotta meg kapuit az I. Vajai Honvéd Művésztelep a Vay Ádám Múzeumban az elmúlt héten.

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Kulturális és Rekreációs Igazgatóságának szervezésében, a Vay Ádám Múzeum Baráti Körének és Vaja Város Önkormányzatának támogatásával vált lehetővé, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alkotói részt vegyenek a táborban, kibontakoztassák és fejlesszék művészi képességüket.

1595999453

A Magyar Honvédségnél már hagyomány, hogy alkotótáborok, valamint pályázatok útján kapnak támogatást azok a katonák és honvédségi közalkalmazottak, akik képzőművészeti tehetségükkel szolgálják a magyar katonakultúra hagyományait. A művésztelep nyolc résztvevője Tamus István grafikusművész irányításával vetette bele magát az alkotó munkába augusztus utolsó hetén.

A megnyitó ünnepségen Nagy Csaba tárogatóművész Kurucz dallamokkal köszöntötte a tábor résztvevőit. Ezt követően Tisza Sándor, Vaja polgármestere, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke, Molnár Sándor, a Vay Ádám Múzeum vezetője és Polyák András alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnök-helyettese köszöntötte a művésztelep alkotóit.

1595999453

Tisza Sándor polgármester utalt az elmúlt években megfigyelhető fejlődésre a városban és hangsúlyozta, hogy ez a honvéd művésztelep hiánypótló az alkotótáborok sorában.
Polyák András alezredes beszédében kiemelte: a tábor kiváló lehetőség arra, hogy bemutassa azokat a katonákat és honvédségi dolgozókat, akik szabadidejükben a képzőművészet valamelyik ágában alkotnak. A megnyitót Nagy Csaba tárogatóművész előadása zárta, majd az alkotók megkezdték a kéthetes alkotómunkát. Az alkotótábor szeptember 3-án helyi kiállítással zárul.

Az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság az elkészült alkotásokat a magyar kultúra napján, Budapesten,  a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban fogja bemutatni. 

1595999453

Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Kis Ákos