Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltó helyre kerültek az emlékművek és kopjafák Balatonakarattyán

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 29. 11:18

Együttműködési megállapodást írt alá a napokban az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) a balatonakarattyai üdülő területén kialakított emlékhelyen található emlékjelek tulajdonjogának átadás-átvételéről és karbantartásáról.

1596004824

Tavasszal helyszínbejárást tartottak a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) munkatársai a honvéd üdülő területén. Ennek során meggyőződtek arról, hogy a különböző helyeken és módon elhelyezett emlékművek, kopjafák nem illeszkednek az üdülőövezet arculatába, közülük több statikailag kifogásolható állapotban van és balesetveszélyes. Ezek alapján indokolttá vált az eltávolításuk, és egy erre a célra kialakított emlékparkba történő áthelyezésük.

Az egyeztetések után – az üdülő arculatához illeszkedve -, könnyen megközelíthető, ugyanakkor a strandterülettől távolabb eső helyen létrehozták az emlékparkot, melybe a szükséges karbantartási, felújítási munkálatok végeztével áthelyezték a területen lévő kopjafákat és emlékműveket.

Az emlékhely gondozásával kapcsolatban november 24-én, kedden írt alá együttműködési megállapodást Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka és Kelemen József nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke.
A megállapodás értelmében a szövetség átadja a tulajdonában levő emlékjeleket az MH RKKK részére.

Az emlékhely területének karbantartását az MH RKKK, a telepített emlékjelek állagmegóvását, szükség szerinti karbantartását pedig a BEOSZ végzi.

1596004824