Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mobilis katonák

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. március 19. 9:31

Továbbra is eredményes az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. közötti együttműködési megállapodás, melynek keretében egy éve állandó rakétatechnikai kiállítás nyílt a Mobilis falain belül.

1595989828

Rendhagyó kép fogadta március 14-én azokat, akik az Egyetemi Csarnok környékére látogattak. A parkoló autók és a sportolókat szállító buszok helyett ezúttal katonai harc- és gépjárművek foglalták el a területet. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred technikai eszközei a városban immár három éve működő Interaktív Kiállítási Központ és Tudományos Játszóház felkérésére érkeztek a helyszínre, hogy a születésnapjuk alkalmából rendezett egész napos programon statikus haditechnikai és látványos alaki bemutatójukkal kápráztassák el az érdeklődőket.

1595989828

Akik a kissé hűvös, szemerkélő esős időben kihasználták az alkalmat, hogy belülről is megnézhessék a nem mindennapi járműveket, azok beülhettek egy BTR könnyűpáncélzattal ellátott, úszóképes, csapatszállító harcjárműbe, egy terepjáró képességgel rendelkező PK−3 híradó rádióállomásba. Emellett megtekinthettek egy Mercedes Benz G terepjáró sebesültszállító gépjárművet, és pásztázhatták az eget a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer ATLAS indítóállványával is. Az eszközöket kezelő katonák készséggel álltak a gyermekek és szüleik rendelkezésére. Míg a kicsiket inkább a technikára be-, fel-, illetve lesegítették, addig az érdeklődő felnőtteket a járművek rendeltetéséről, feladatairól, paramétereiről tájékoztatták.

A légvédelmi alakulat a nap folyamán nemcsak a technikai képességeiből adott ízelítőt, a katonák zenés, alaki bemutatót is tartottak a nagyközönségnek.

1595989828

Az Interaktív Kiállítási Központ falain belül sem maradtak katonai téma nélkül a vendégek. Idén megújult rakétatechnikai kiállítás várja az érdeklődőket, melyet Kovács Ferenc ezredes, a légvédelmi ezred parancsnoka mutatott be a résztvevőknek.

A közel harminc négyzetméter alapterületen elhelyezkedő interaktív tárlat műszaki szemszögből igyekszik bemutatni a győri alakulat korábban alkalmazott, illetve jelenleg is használatos légvédelmi rakétarendszereit. Az érdeklődők ennek megfelelően testközelből tekinthetnek meg KUB, MISTRAL, valamint IGLA rakétákat, illetve azok speciális részegységeit is, hiszen a megszokottakkal ellentétben nemcsak a szabad szemmel látható rakétatestek, hanem a burkolat alatti műszaki berendezések is láthatók a kiállításon. Természetesen még számtalan makett, illetve filmek, fényképek, tablók engednek bepillantást a haditechnikai eszközök működésébe és működtetésébe, valamint a győri katonák szakmai tevékenységébe.

1595989829

A közös munka következő fejezete az alakulat május 16-i nyílt napja lesz, amikor is a Mobilis vendégeskedik majd a győri laktanyában.