Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tucatnyi tálib felkelővel végeztek légicsapások Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 19. 10:42

Légicsapásokat hajtott végre a katonaság Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal határos törzsi területein, és a támadásokban legkevesebb 34 tálib felkelő vesztette életét – közölte március 18-án, szerdán a pakisztáni hadsereg.

A hadsereg közleményében kifejtette, a légicsapások a Hiber térségben fekvő, elhagyatott Tira-völgyet érték, ahol a pakisztáni tálibok és a Laskar-i-Iszlám nevű lázadócsoport tagjai rejtőznek.

A légierő tavaly október óta hajt végre légicsapásokat ott a Laskar-e-Iszlám állásai ellen.

A hadsereg tavaly december óta fokozta a radikális erők elleni offenzíváját, azóta, hogy iszlamista fegyveresek egy katonai iskola elleni támadás során lemészároltak Pesavarban 153 embert, közöttük 132 diákot.

A pakisztáni tálibok és szövetségeseik több mint egy évtizede vívnak fegyveres harcot Iszlámábád ellen, s céljuk a kormány megbuktatása és iszlám törvényeken alapuló uralom bevezetése.

A tálibok támadásaiban több tízezer pakisztáni vesztette életét.

Legutóbb múlt hét végén történtek robbantások egy katolikus és egy protestáns templomnál a kelet-pakisztáni Lahor városában a vasárnapi mise idején. A merényletekben legalább tizenöten meghaltak és 70-en megsebesültek. A robbantások elkövetését a pakisztáni tálibok egy frakciócsoportja, a Dzsamáat-ul-Ahrár vállalta magára.