Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitelepült az iroda

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. március 19. 11:56

Harminckilenc középiskolás jelentkezett önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra Kiskunhalasról és a város vonzáskörzetéből. Néhány kivétellel valamennyien a Vári Szabó István Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói. Ekkora létszámban, egy időben, azonos helyről eddig még nem küldtek be aláírt regisztrációs lapot az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájához.

1595989830

Tekintettel a jelentkezők nagy létszámára, a helyszínen intézték az önkéntes műveleti tartalékosok regisztrációjával kapcsolatos adminisztratív teendőket az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai Kiskunhalason.

Durgó Tamás százados, az iroda vezetője, Kollár Ernő főtörzsőrmester és Ádám Dorina önkéntes műveleti tartalékos zászlós a Vári-szakközépiskola egyik tantermét rendezték át egy napra ügyfélfogadó helyiséggé. Ez a kitelepített iroda a jelentkezők részére nagyon praktikus megoldásnak bizonyult: az adataik egyeztetésére nem kellett Kecskemétre utazniuk, a személyes dokumentumaikról pedig a helyszínen tudták elkészíteni a fénymásolatokat.

1595989830

Az iskolában jelenleg négy évfolyamon, nyolc osztályban tanítják a belügyi rendészeti ismereteket. Tavaly húszan érettségiztek ebből a tantárgyból, idén pedig harminchárman fognak. Vezdán Csaba tanár, egykori határőr főhadnagy tapasztalatai szerint a diákok körében egyre nagyobb az érdeklődés a rendészeti képzés iránt Kiskunhalason.

A következő tanévben pedig még több jelentkezőre számítanak, az új kerettantervnek megfelelően ugyanis a tantárgy neve fegyveres szervek és vagyonvédelmi ismeretekre változik majd, és az eddigi orientáció helyett szakosított osztályokban fogják oktatni. Az ezt a szakot választók részére pedig kötelező érettségi tantárgy lesz.

1595989830

Vezdán Csaba egyébként nem lepődött meg azon, hogy tanítványai közül ilyen sokan jelentkeztek önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra. A tantervben ugyanis alapfokú katonai ismeretek is szerepelnek, s ezeket a foglalkozásokat nagyon szeretik a diákok. A Magyar Honvédség által felkínált lehetőséget pedig kihívásnak tekintik.

Komlós Krisztina például bevallottan azért írta alá a regisztrációs lapot, hogy majd a katonai alapkiképzés során megismerhesse saját képességeinek a határait. Idén érettségizik és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem határrendész szakán szeretne továbbtanulni.

Ugyancsak erőpróbának tekinti a jelentkezést Tóth Ferenc is. A kiskőrösi Wattay Középiskola és Szakiskola tanulója társaitól halott a lehetőségről. A fizikai felméréstől és a kiképzéstől egyáltalán nem tart, ugyanis a küzdősportok egy speciális válfaját, az úgynevezett kevert harcművészetet (Mixed Martial Arts − MMA) űzi.

A toborzók ideiglenes irodájába kisebb-nagyobb csoportokban folyamatosan érkeztek a diákok. Többen közülük még nem töltötték be a 18. életévüket, nekik a regisztrációhoz szüleik írásbeli hozzájárulását is be kellett mutatniuk. Durgó Tamás százados elmondta: a szülői engedély az alkalmassági felmérésen való részvétel feltétele. Azok a jelentkezők pedig, akik az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon megfeleltek, akár a 18. születésnapjukon is aláírhatják az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat szerződését.

1595989830

Fotók: a szerző felvételei