Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mozgalmas jubileum

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 7. 11:56

Nemzetközi célkövetési és lőgyakorlatok, képességbemutatás, kiképzési, valamint együttműködési feladatok: a magyar hadihajózás megalakulásának százhatvanötödik évfordulóját idén ünneplő hadihajósok egész évben munkával (is) ünnepelnek.

1595953589
Az újkori magyar hadihajózás története 1848. július 25-én, a MÉSZÁROS LÁZÁR hadigőzös vízrebocsátásával kezdődött, s ezen esemény teremtette meg a dunai folyamőr tevékenység, valamint a szárazföldi erők vízről való támogatásának alapjait. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred a jeles évfordulóról, az elődökről természetesen egész éven átívelő rendezvénysorozattal emlékezik meg – ezen eseményekről folyamatosan be is fogunk számolni –, de így év elején arra voltunk kíváncsiak, hogyan miként telnek a hadihajósok mindennapjai, 2013-ban.

„Szerencsére sok-sok munkával" – mondja Danyikó László százados, az ezred hadihajós alosztályának parancsnoka –, s szavaiból kiderül: vízen és szárazon egyaránt. (Természetszerűen a hadihajósok az előzőt mindennél jobban kultiválják.) Bár az év első három hónapjáról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy „hadihajósbarát" lett volna, mégis egy sor alapvető és nagyon fontos feladaton túl vannak már. Először is, az élet télen sem áll meg a hadikikötőben: a hajókat fűteni kell, zajlik a folyamatos karbantartás, majd a hajókat átállították a nyári üzemmódra.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-én, pénteken megjelenő számában!)