Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Multimédiás vándorkiállítás nyílt Szombathelyen

Szöveg: Horváth Zoltán |  2015. március 6. 20:26

„Az ember nem arra született, hogy fogságban éljen, ehhez járult még hozzá a hadifogság ezerarcú szenvedése, a kínzó honvágy és a haszontalanság érzete” – fogalmazott Szombathelyen, a Szamár-sziget szellemkatonái című nemzetközi multimédiás vándorkiállítás megnyitóján Hende Csaba honvédelmi miniszter március 6-án, pénteken.

1595988952

Szombathelyen, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szervezésében folytatódott az első világháború centenáriumi megemlékezéssorozata. Az idei esztendő első rendezvénye a Szamár-sziget szellemkatonái című kiállítás volt, melynek fővédnökségét Hende Csaba honvédelmi miniszter vállalta magára.

A tárcavezető ünnepi beszédében megemlékezett azokról a magyar katonákról, akik az első világháború különböző hadszínterein estek el, illetve estek fogságba. Bejelentette, hogy a több tízezer magyar baka sírjául szolgáló Szamár-szigeten hamarosan egy emlékművet avat majd fel Áder János köztársasági elnök.

1595988953

Hende Csaba külön köszöntötte azokat az olasz hagyományőrzőket, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt.

A program keretében mutatták be Margittai Gábor Szamár-sziget szellemkatonái című könyvét, amely a Honvédelmi Minisztérium és a Zrínyi Kiadó közreműködésével jelent meg a közelmúltban.

1595988953

Fotó: Benkő Sándor és archív