Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO az iskolatáskában

Szöveg: Révész Béla |  2016. szeptember 27. 9:16

„NATO az iskolatáskában” címmel rendezett konferenciát a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) a székesfehérvári városházán szeptember 26-án, hétfőn.

A pedagógusoknak szervezett szimpóziumon dr. Sorosy Tamás professzor emeritus, levezető elnök megnyitó beszédében hangsúlyozta: a konferencia célja elsősorban az, hogy egy közös koncepciót alakítsanak ki a tanárokkal arról, hogyan lehet a középiskolásokhoz közelebb vinni a NATO eszmerendszerének és értékeinek ismeretét. „Valamennyien érezzük, hogy hiányosságok vannak ezen a területen. A most adott munícióval ki-ki a saját munkaterületén képes lehet arra, hogy napjaink ifjúságát a NATO-ismeretekkel felvértezze. Hiszen az Észak-atlanti Szövetség nem egy idegen szervezet. A NATO 1999 óta mi is vagyunk" – mondta Sorosy Tamás.

1596020463

Házigazdaként dr. Cser-Palkovics András, a konferenciának otthont biztosító Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a rendezvény résztvevőit, aki a HTBK kezdeményezésének fontosságát emelte ki. Mint mondta, a felnőtt társadalom tudásanyaga nem örökítődik át automatikusan a fiatal generációra. Az oktatásnak van a legnagyobb szerepe abban, hogy a fiatalok magukénak érezzék a NATO eszmeiségét, értékeit. „A fiatalokkal szemben gyakran felbukkan az unalomig ismert sztereotípia: nem érdekli őket semmi, nem lehet őket megszólítani. Ez egészen egyszerűen nem fedi a valóságot. Nekik mindenről van véleményük, más kérdés, hogy ennek saját szóhasználatukkal, a saját eszközeikkel és saját tudásszintjükön adnak hangot. Ezt a tudásszintet kell emelnünk, ebben van szerepe az oktatásnak és a mostanihoz hasonló konferenciáknak" – mondta Székesfehérvár polgármestere, hozzátéve: az új generációkra nap mint nap biztonságpolitikai információáradat zúdul, de ezzel nem minden esetben tudnak mit kezdeni, nem feltétlenül tudnak még precízen szelektálni a hírek között. „A mi felelősségünk az, hogy ennek a hátterét, alapjait rendezett és rendszerezett formában adjuk át nekik" – fejezte be beszédét Cser-Palkovics András.

Dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke beszédében szintén egy határozott, a NATO-ismereteket tartalmazó oktatási koncepció kidolgozásának szükségességét hangsúlyozta. Mint mondta, a honvédelmi nevelés terén az elmúlt esztendőkben nagyot lépett előre az oktatási rendszer, de rengeteg hiányosság van még, amelyekkel kiemelten kell foglalkozni. „Közös elgondolást kell kidolgoznunk, egységessé kell tennünk az oktatás ezen szegmensét" – mondta a HTBK-elnök.

1596020463

A szimpóziumon dr. Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója, Rábai Zsolt, a NATO Public Diplomacy Division munkatársa, dr. Domokos Tamás egyetemi docens és Ábrahám Norbert, a Szekszárdi Szakképzési Centrum főigazgatója mellett Topor István ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság műveletirányító főnöke tartott előadást „A Magyar Honvédség szerepe a béketámogató műveletekben, a NATO Magyarországon" címmel.

Fotó: a szerző felvételei