Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olaszországban és Szlovéniában járt a HM HIM delegációja

Szöveg: Jakusch Gabriella |  2015. június 9. 11:13

Áder János köztársasági elnök látogatásának előkészítése és szakmai vezetése az egykori isonzói arcvonalon. Az olaszországi első világháborús hadszíntér újabb helyszíneinek megismerése és bejárása. Az együttműködési lehetőségekről való tárgyalás az olasz partnerintézményekkel. E három céllal utazott ki – dr. Kovács Vilmos ezredes, parancsnok vezetésével – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) küldöttsége Olaszországba és Szlovéniába.

1595995261

A június 1-5. közötti látogatás első napján a magyar delegáció meglátogatta a Monte Grappa csúcsán található olasz és osztrák-magyar katonatemetőt és emlékhelyet, ahol a magyar hősök emlékére koszorút helyeztek el. 1917-1918-ban e rendkívüli fontosságú hegyért véres harcokat vívtak, mindkét oldalon több ezer katona vesztette életét.

A második napon a Hétközség-fennsíkot járta be a küldöttség. A terület nagyon sokáig, 1916 tavaszától a világháború végéig volt a harcok középpontjában. Az Asiagóban található katonatemető és emlékhely meglátogatását követően a delegáció a fennsíkot uraló pontokon található erődök közül kettőt tekintett meg. Az olaszok által az 1910-es években épített Forte Verena páncélerőd különösen értékes tapasztalatokkal szolgált, hiszen 1915 júniusában az osztrák-magyar 30,5 centiméteres mozsarak segítségével iktatták ki a védelemből, amelynek nyomai a mai napig láthatók. Az osztrák-magyar oldalon lévő Forte Belvedere nem vett részt súlyosabb harcokban, így a mai napig ép állapotban maradt fenn. A kazamatákkal, oldalsó védművekkel rendelkező, több emeletes épületben erődtörténeti, és a Nagy Háborút különböző szempontok szerint bemutató kiállítás látható.

1595995262

A látogatás harmadik napján a Roveretóban lévő első világháborús múzeumot, a Museo Storico Italiano della Guerra tekintette meg a HM HIM küldöttsége, illetve tárgyalást folytatott az intézmény vezetésével. A közgyűjtemény rendkívül gazdag első világháborús műtárgyanyaggal rendelkezik, amiket igen színvonalas állandó és időszaki kiállításokon mutatnak be. Filozófiájuk: nem kizárólag olasz szempontból mutatják be a háború történéseit, hanem igyekeznek az összes résztvevő fél szemszögéből, még akár a társadalomtörténeti vetületeket is a látogatók elé tárni. Ehhez igen kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, amelyhez a HM HIM is csatlakozni kíván.

Az egyesület elnökével, Alberto Miorandival, és a múzeum igazgatójával, Camillo Zadrával dr. Kovács Vilmos ezredes az együttműködés lehetséges formáiról, lehetőségeiről tárgyalt. Az időszaki kiállítások cseréje mellett szó esett közös tudományos konferenciáról és kiadványokról is.

1595995262

Áder János köztársasági elnök június 4-én látogatott az egykori doberdói hadszíntérre. A látogatás előkészítése – a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai Irodájával közösen – már hónapok óta zajlott. A nap során az államfő több az első világháborús helyszínt is meglátogatott.
A hadiesemények és helyszínek szakmai ismertetését Kovács Vilmos ezredes kapta feladatul.

A program során a koszorúzásoknál a díszőrséget a Hadtörténeti Múzeum Baráti Kör Hagyományőrző Tagozata adta.

1595995262

Fotó: HM HIM