Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes tartalékos államtitkár

Szöveg: Révész Béla |  2015. április 10. 12:38

Az önkéntes tartalékos rendszer megújítása sikertörténetté vált az utóbbi években. A Magyar Honvédség kapujának is nevezett rendszerbe egyre többen jelentkeznek. Az azonban kuriózumnak számít, ha egy minisztériumi államtitkár is bekopogtat rajta.

1595991049

Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében írta alá önkéntes műveleti tartalékos katonai szerződését Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Ezzel ő az első állami vezető, akik jelentkezett a tartalékos rendszerbe.
A Magyar Honvédség részéről a szerződést Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka látta el kézjegyével.

Az eseményen elhangzott: a jogszabályok értelmében állami vezető sokáig nem jelentkezhetett tartalékos katonának. Az utóbbi években a rendszert több ponton átalakították, így elméletileg és gyakorlatilag megnyílt az út egy olyan réteg előtt is, amelynek tagjai eddig nem vehettek részt a szolgálatban.

1595991050

Banai Péternek ugyanazokon az alkalmassági teszteken kellett megfelelnie, mint több ezer társának. Az orvosi vizsgálatra Kecskeméten került sor, s a pozitív elbírálást követően a parancsnok szolgálatra alkalmasnak találta. A szerződés aláírását követően az államtitkár is elkezdheti a kiképzést, amelyet egy előre kijelölt, a munkájával összeegyeztethető időpontban fog teljesíteni.

A honvedelem.hu kérdésre Banai Péter elmondta: több összetevője is van motivációjának. „Az egyetem elvégzése óta minisztériumban dolgozom, mindig a közt szolgáltam. Az önkéntes tartalékosok szintén ezt teszik, a cél tehát ugyanaz, csak elérésének útja más. Másfelől egy erős családi tradíció is áll a háttérben. Kötődésem a honvédelemhez történelmi gyökerekkel rendelkezik. Négy dédapámból három is harcolt az első világháborúban. Egyikük elesett, a másikat hadifogságba hurcolták. De még ennél is régebbre tekinthetek vissza, hiszen a fáma szerint családom tagjai az 1848/49-es szabadságharc alatt is aktív támogatói voltak az akkori eseményeknek. Egyértelmű volt számomra, hogy amint a jogszabályi háttér lehetővé teszi, jelentkezem önkéntesnek. Erre most nyílt lehetőség, éltem vele" – mondta az államtitkár.

1595991050

Hogy a kiképzésre pontosan mikor kerül sor, és az önkéntes katonai szolgálatot milyen formában tudja ellátni, az csak egyeztetés kérdése. „Meg fogjuk találni a mindenki számára jó megoldást. Elsődleges feladatom természetesen az államtitkári munkám maradéktalan ellátása, ám ha lehetőségem nyílik önkéntes tartalékosként segíteni, habozás nélkül megteszem. Ha például árvíz lesz, ugyanúgy ott fogok lapátolni a gáton, mint két évvel ezelőtt, még civilként" – tette hozzá a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

1595991050

Fotó: Tóth László