Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt munka a rendkívüli téli időjárásban is

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 18. 15:56

Munkatársaink Debrecenben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál a parancsnokot kérdezték a katonai szervezet feladatairól. Megtudtuk, az elmúlt huszonnégy órában az alakulat az MH Összhaderőnemi Parancsnokság utasítására felkészült, hogy közösen a katasztrófavédelemmel, a közútkezelővel és a rendőrséggel segítsen a bajba jutott embereknek, hiszen a rendkívüli téli időjárás közepette erre sokaknak szüksége van.

1599183708
„A dandár nyolc csoportot indított útba, Borsod-Abaúj Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, kerekes és lánctalpas eszközökkel" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a debreceni dandár parancsnoka. „Ezek között PTSZ úszó lánctalpasok, BTR harcjárművek, valamint Rába és Ural terepjáró gépkocsik végezték a mentést. Hét munkacsoport már szombaton kitelepült az M3 autópálya káli, nyírbátori, ófehértói és emődi csomópontjai közelébe, valamint a Magyar Közút Zrt. sátoraljaújhelyi és kisvárdai üzemmérnökségére. Az utolsó munkacsoport vasárnap délelőtt indult el, ezúttal az áramszolgáltatás helyreállítása érdekében volt szükségük a szakembereknek a honvédség terepjáró képességére. Természetesen ahhoz, hogy a katonák a terepen segíteni tudjanak a bajba jutott embereken, egy operatív csoport összehangolt munkájára is szükség van, amely nyilvántartja a harcértéket, értékeli a beérkezett segélykéréseket, és a kitelepült munkacsoportokat arra a helyre rendeli, ahol leginkább szükség van rájuk."

Szombaton este és éjszaka, valamint vasárnap délelőtt főleg árokba csúszott, a hó fogságában rekedt személy- és tehergépjárműveket vontattak, illetve szabadítottak ki a Bocskai-dandár katonái, szorosan együttműködve a katasztrófavédelem és a rendőrség, valamint az illetékes közútkezelő szakembereivel.

Fotó: Tischler Zoltán