Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangos elismerés

Szöveg: Pápai Annamária |  2015. május 17. 9:11

A napokban rendezték meg a Bodysport Tehetségkutató Kupát Budapesten, ahol Kisnémet Andrea, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonája nyerte meg a Bodysport Kupa Fitness-Figure +40 kategóriáját. Vele beszélgettünk.

Hogyan kezdődött a testépítő-karriered?

Katonai pályafutásomat a szolnoki Könnyű Vegyes Zászlóaljnál kezdtem 2000-ben, majd 2001 októberében kerültem a Bercsényi László − akkor még − felderítő-zászlóaljhoz. Régóta sportolok, rendszeresen részt vettem a katonai versenyeken, azaz mezei futóversenyen, járőrbajnokságon, lőbajnokságon, háromtusán. Egy idő után úgy éreztem, tovább kell lépnem, fejlődnöm kell. Erre jó alkalmam nyílt, mikor Debrecenben testépítő-fitneszedző tanfolyamot indítottak, amit sikeresen elvégeztem. Ott találkoztam egy lánnyal, aki már vett részt testépítőversenyen, és edzőt is ajánlott számomra. Ezután, 2014 elején kezdtem el komolyabban foglalkozni a testépítéssel egy debreceni edző segítségével. Ő azt javasolta, hogy az én alkatomnak a „Figure" kategória a legalkalmasabb.

1595993785

Hogyan zajlott a felkészülés?

Nagyon sok időt, energiát és pénzt vett igénybe, mindent saját erőből kellett előteremtenem. Kéthetente Debrecenbe jártam edzeni, valamint konzultációra, ahol az edzéstervet kaptam. Nagyobb súlyokkal kezdtünk dolgozni, a testem arányait kellett megváltoztatni. Természetesen a tudatos, korszerű táplálkozás is nagyon fontos szerepet kapott, előnyben részesítve a teljes értékű fehérjéket. Ez az életmód sok lemondással jár, kevés idő jut másra, a legtöbb időt ilyenkor a konditermekben töltöm. Azonban ami a legnehezebb, az nem a ráfordított erő és energia, hanem a támogatók hiánya.

Hogy érted el a jelenlegi versenyformádat?

A versenyeket többhetes diéta előzi meg. Ez nálam tizenhárom hetet vett igénybe. A cél a szálkásítás és víztelenítés, mellyel elérjük a versenyen kívánt formát. Csak meghatározott ételeket lehetett fogyasztani. Fontos a napi hat-nyolc étkezés, ez a szigorúan előírt versenydiéta része, valamint a folyamatos szénhidrátmegvonás is. Az edzés persze folytatódik: átlagosan hetente ötször-hatszor, akár napi három óra.

1595993785

Mit kell tudni a versenyzők megjelenéséről?

A bírák a szálkás izomzat mellett a harmonikus, nőies megjelenést is pontozzák, így a verseny előkészületeihez hozzátartozik a ruha, cipő, ékszerek, egyéb kiegészítők beszerzése. Gyakorolni kell a kötelező pózokat és egy szabad gyakorlat bemutatását.

Hogyan zajlott a verseny?

A megmérettetést Budapesten, a Gabányi László Sportcsarnokban tartották. Nagyon sokan jelentkeztek. Délelőtt tehetségkutató kupa volt újoncoknak, délután a nyílt szabadidős verseny zajlott, ami egyúttal kvalifikáció is a világbajnokságra. A verseny egész napos, nem lehet inni, csak rizzsel „töltjük" magunkat a kezdésig. A versenyzők pihennek és töltik a testüket a megfelelő forma eléréséig. Közben különböző barnítókkal, olajokkal kenik magukat, hogy az izmaik tónusosságát mindinkább kiemeljék.

Mi alapján dönt ilyenkor a zsűri?

A versenyen a kötelező alapfordulatokat és a szabadon választott gyakorlatot kell bemutatni, ami alapján a bírák kiválasztják a legszálkásabb, legarányosabb izomzatú versenyzőt, de szempont a harmonikus megjelenés is − a ruha, cipő, smink, mosoly.

1595993785

Hogyan értékeled azt, hogy első lettél?

Nagyon örültem neki, hiszen úgy érzem, a befektetett munkának beérett a gyümölcse.


Mik a további terveid?

A célom az, hogy profivá váljak, és több versenyen kvalifikáljam magam, ami előfeltétele a magasabb szintű versenyeknek, világbajnokságnak, amelyeken jó eséllyel indulhatok. Azóta már indultam egy IFBB minősítő versenyen, ahol arany minősítést kaptam, az ezt követően rendezett Masters Magyar Kupán pedig ezüstérmes lettem.

Fotó: bodysport.hu