Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendkívüli helyzetben is a maximumot nyújtották

Szöveg: Szűcs László |  2012. szeptember 14. 8:51

„Jó volt látni, hogy katonáink ebben a rendkívüli helyzetben is a maximumot nyújtották, hiszen éles harcanyaggal, speciális körülmények között dolgoztak” – mondta Domján László vezérőrnagy a szlovákiai Zemianske Kostol’any településen. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a „Sáraranymező 2012” elnevezésű gyakorlat látogatónapján vett részt szeptember 13-án.

1595941533

„Rendkívül elégedett vagyok az itt látottakkal, úgy gondolom, hogy a vegyivédelmi zászlóalj katonáiból álló huszonhét fős kötelék bebizonyította: éles harcanyagokkal dolgozva is végre tudja hajtani a vegyivédelmi szakkatonák összes feladatát, azaz a felderítést, az azonosítást és a mentesítést" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére válaszolva Domján László vezérőrnagy, miután megtekintette a székesfehérvári székhelyű alakulat gyakorlatát.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a szeptember 10–14. közötti, „Sáraranymező 2012" elnevezésű gyakorlat látogatónapjának foglalkozásait tekintette meg csütörtökön a szlovákiai Zemianske Kostol’any település közelében található vegyivédelmi kiképző bázison.

Domján László vezérőrnagy hangsúlyozta: meggyőzte az magas fokú szakmaiság, amit tapasztalt. „Jó volt látni, hogy katonáink ebben a rendkívüli helyzetben is a maximumot nyújtották, hiszen éles harcanyaggal, speciális körülmények között dolgoztak, s bizony ilyen esetben még az addig ezerszer begyakorolt fogásokkor is megremeghet az ember keze" – fogalmazott az MH ÖHP parancsnoka.

1595941533

Hozzátette: a magyar és a szlovák vegyivédelmi katonák együttműködésének lesz folytatása. A tábornok a gyakorlat megtekintése mellett megbeszélést folytatott szlovák kollégájával, akinek jelezte: a kiképzőbázison jövő évben megrendezendő nemzetközi vegyivédelmi gyakorlaton a magyar katonák is részt vesznek.

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái 2007-től minden évben kétszer utaznak el a szlovákiai bázisra, hogy éles harcanyagok használatával, ugyanakkor biztonságos feltételek mellett gyakorolják szakfeladataikat. Miklovich János alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka elmondta: eddig az egyéni felkészítésre helyezték a hangsúlyt, most első alkalommal azonban rajszinten gyakoroltatták a katonákkal szakfeladataikat.

„Az éles harcanyagokkal való kiképzés egyfajta pszichikai és fizikai felkészítés a katonáknak, akik így ellenőrzött körülmények között ismerkedhetnek meg az éles mérgező harcanyagok fizikai tulajdonságaival. Tapasztalják, hogy milyen biztonsági rendszabályokat kell betartaniuk, ha egy esetleges valós helyzetben találkoznak ilyen harcanyagokkal" – mondta az alezredes.

1595941534

 Fotó: A szerző felvételei