Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Roncsmentők – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. október 12. 14:18

A Duna nyári alacsony vízállásának köszönhetően egy amerikai B–24G típusú bombázó jobb oldali szárnyfőtartójának négy és fél méteres darabját és az egyik motortartó bak bekötését sikerült kiemelni Tökölnél a folyóból.

1599194579
Méretei alapján hazai viszonylatban igazi ritkaságnak számító második világháborús lelettel, egy amerikai B–24G Liberator roncsának darabjával gyarapodott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szolnoki kiállítóhelye, a RepTár gyűjteménye. A szárnyfőtartójának és motortartó bakjának maradványait a Dunából emelték ki. Az értékes lelet vízből kiálló részét egy helyi kutató, Szilágyi Tibor vette észre a folyó tököli partszakaszánál. Felfedezéséről azonnal értesítette a múzeum régészeit és a Magyar Roncskutató Egyesületet. Öt évvel ezelőtt egyébként ezen a környéken már szintén talált néhány roncsdarabot, amelyek valószínűleg ugyanerről a gépről származhattak.

– Szilágyi Tiborral két nappal a bejelentését követően már mentünk is a tököli Dunához, az idő ugyanis nagyon sürgette a feltárást. Egyrészt nem szerettük volna, ha a „kincskeresők" felfedeznék és széthordanák a gép darabjait, másrészt attól féltünk, hogy a Duna vízszintjének várható emelkedése miatt ismét hozzáférhetetlenné válik a roncs. Normál vízállás mellett ugyanis a parttól mintegy három méter távolságra és másfél méter mélyen feküdhetett. A helyszínen azt is megállapítottuk, hogy a kiemeléséhez sem szárazföldi, sem vízi darut nem használhatunk, csak kézi erővel vihetjük a partra a darabokat – idézte fel a leletmentés részleteit Magó Károly zászlós, a Magyar Roncskutató Egyesületet elnöke.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 12-én megjelenő számában!