Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szövetség a szövetségben

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. november 20. 11:48

A jelenleg is jól működő kapcsolatok további erősítését, a hatékony védelmi együttműködés fontosságát emelte ki dr. Orosz Zoltán altábornagy a régiós Defense Cooperation Initiative Meeting megnyitóján Budapesten.

1595945110

A Honvéd Vezérkar főnök-helyettese nyitotta meg november 20-án reggel Budapesten a Defense Cooperation Initiative Meetinget, amelyen öt ország képviselői tárgyalnak a Balkán-Adria régió biztonsági helyzetének stabilitásáról. Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország és Szlovénia katonái a többnemzeti védelmi kezdeményezések lehetőségét vizsgálva folytatnak egymással egyeztetéseket: ebben a körben legutóbb nyáron, Olaszországban rendeztek találkozót.

Az altábornagy tolmácsolta Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke üdvözletét. A továbbiakban Orosz Zoltán hangsúlyozta: az érintett országok kapcsolatai jelenleg is jók, ám a védelmi együttműködés tovább erősíthető, a régiós kötődések miatt úgy dolgozhatnak közösen a hadseregek, mint „szövetség a szövetségben". Mindebbe a rendelkezésre álló pénzügyi források hatékonyabb felhasználása éppúgy beletartozik, mint a párhuzamos gyakorlati és kiképzési tevékenységek, illetve a hadiipari képességek régiós szintű összehangolása.

A felek természetesen a Balkán biztonsági kérdéseiről is eszmét cserélnek, hiszen közelsége miatt a régió helyzete minden résztvevőre kihatással van.

1595945111

Fotók: Galovtsik Gábor