Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizennégy ország katonái Szolnokon

Szöveg: Kelemen Ilona |  2019. április 1. 18:39

Tizennégy országból érkeztek katonák, valamint rendőr felkészülők a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamra (International Military Observer Course – IMOC) március utolsó hetében. A hallgatókat Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban Drót László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

A háromhetes tanfolyam huszonnyolc résztvevője közül húszan külföldről érkeztek: Albánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Gambia, Georgia, Jordánia, Litvánia, Marokkó, Németország, Nigéria, Pakisztán, Szlovákia, valamint Törökország delegált hallgatót, míg a magyar felkészülők közül egy rendőr és hét katona vesz részt az IMOC-on. A felkészítés nemzetközi oktatói csoportjába Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Németországból, Svájcból és Szerbiából érkeztek, míg a magyar instruktori csoportot aktív állományú, több missziós tapasztalattal rendelkező főtiszt és tiszt alkotja.

1599200767

Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti, többek között járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adtak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához. Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével, valamint felfrissítették egészségügyi ismereteiket.

1599200767

A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése. A gyakorlati foglalkozások sorában található angol-nyelvű rádió híradás, megfigyelőpont üzemeltetése, aknaismereti foglalkozás, komplex járőrgyakorlat, helikopteres légi-felderítés is. A felkészítés végén a hallgatók zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról.

1599200767

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.

Fotó: a szerző felvételei