Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz aknát szállítottak el Bajáról a tűzszerészek

Szöveg: Szűcs László |  2014. április 23. 7:23

A 16. héten, azaz április 14–20. között 74 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 26 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 773 bejelentést kaptak.

Az elmúlt héten két napon is ki kellett vonulniuk Bajára a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Teller Ede utcában található építési területen ugyanis több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Április 14-én a Vörös Mihály főhadnagy, míg másnap a Komjáti Krisztián főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr – egyebek mellett – összesen 40 darab aknát, 70 darab gyalogsági taposóaknát, 215 darab gyakorló harckocsiaknát, valamint 40 kilogramm vegyes pirotechnikai anyagot szállított el a helyszínről a központi gyűjtőbe.

Április 14-én Budapesten, a 11. kerületi Köbölkúti Általános Iskolában is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Földmunkák közben ugyanis az udvaron egy 203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránát került elő, amely kilőtt állapotban volt. A veszélyes robbanószerkezetet a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

1595970671
203 milliméteres, szovjet gyártmányú betonromboló gránát Budapesten, a Köbölkúti Általános Iskola udvarán

Április 15-én Abáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a település külterületén, egy szántóföldön, mezőgazdasági munkák közben robbanószerkezetet találtak. A Zsolnai Gábor százados vezette járőr egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz-aknagránátként azonosította a robbanószerkezetet, amit a központi gyűjtőbe szállított.

Ugyanezen a napon a főváros 11. kerületében, a Tas vezér úton az egyik ház liftaknájából került elő hét darab lőszer, amit a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Fotó: Lakatos Péter (MTI)

Címkéktűzszerész