Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödik Ausztria és Magyarország együttműködése

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2018. október 8. 20:48

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Mario Kunasek osztrák védelmi miniszter október 8-án munkaebéd keretében találkozott a burgenlandi Weiden am See-ben.

1599194296
Az osztrák kezdeményezésű határ menti megbeszélésen a két ország védelmi miniszterei áttekintették a kétoldalú, az európai uniós, illetve a regionális együttműködés lehetőségeit, továbbá a Nyugat-Balkán helyzetét is.

Dr. Benkő Tibor tárcavezető a találkozón elmondta: Ausztria hazánk egyik kiemelten fontos partnere a védelmi együttműködés területén, amelyet a jövőben tovább kell erősítenünk majd mind az európai uniós, mind pedig a regionális, illetve kétoldalú keretben.

1599194296
Magyarország honvédelmi minisztere a megbeszélésen kiemelte, hogy Európa, illetve az európai polgárok biztonsága a legfontosabb számunkra. Osztrák kollégájával egyetértésben hangsúlyozta az EU határvédelmének fontosságát, amellyel összefüggésben a 2017 szeptemberében Ausztriában tartott migrációs válságkezelő gyakorlat következő fázisára 2019-ben Magyarországon kerül sor a Honvédelmi Minisztérium szervezésében. A határvédelem és a katasztrófaelhárítás a belügyminisztériumok hatáskörébe tartozik, de szükség esetén fel kell készülni a katonai erőkkel történő támogatásra is, ehhez pedig elengedhetetlen a még szorosabb együttműködés és a közös gyakorlatok – hangsúlyozta a tárcavezető.

1599194297
Dr. Benkő Tibor a nyugat-balkáni helyzettel kapcsolatosan elmondta: a régió biztonsága Ausztriának és Magyarországnak egyaránt kiemelten fontos. A térség tartós békéjének megteremtéséhez országaink közötti hosszú távú együttműködés folytatására van szükség, melynek jó példája az EUFOR-ALTHEA művelethez és a KFOR-hoz történő magyar, illetve osztrák hozzájárulás.

1599194297
Fotó: Tóth László