Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi gránátot találtak az ipari parkban

Szöveg: Szűcs László |  2013. április 30. 9:43

A 17. héten, azaz április 22–28. között 108 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 31 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 623 bejelentést kaptak.

Április 23-án Székesfehérvárról érkezett a bejelentés, hogy a Babér utcai ipari parkban – földmunkák közben – egy második világháborús robbanószerkezet került elő. A veszélyes szerkezetet – amelyről kiderült, hogy egy 21 centiméteres, német gyártmányú tüzérségi gránát – a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 24-én Martonvásáron akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Szent László utca egyik családi házának udvarán, veteményezés közben több robbanószerkezetet is találtak az ott lakók. A Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a megjelölt területen összesen 18 darab 8 centiméteres, német gyártmányú repeszaknavető-gránátot ásott ki a földből. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Április 25-én Viszák és Kisrákos között, a főút közvetlen közelében, mezőgazdasági munkálatok közben egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A helyszínre küldött tűzszerészjárőr – Vörös Mihály főhadnagy vezetésével – egy 12 centiméteres, német gyártmányú aknavetőgránátnak azonosította a szerkezetet, amely annyira rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett semmisíteni.

Ugyanezen a napon Székesfehérvárom, a Zimonyi úton, árokásás közben került elő a földből öt darab 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknavető-gránát. A robbanószerkezeteket a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Címkéktűzszerész