Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2014. május 20. 7:20

A 20. héten, azaz május 12–18. között 28 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1004 bejelentést kaptak.

Május 13-án Pátkáról érkezett a hívás a tűzszerészügyeletre, hogy a József Attila utcában, földmunkák közben robbanószerkezetnek tűnő tárgyat találtak. A Szabó Tamás főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 1915 mintájú Kugel kézigránát került elő, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Május 14-én Győrbe vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Ciklámen utca és a Bálványosi csatorna kereszteződésében, földmunkák közben egy 10,5 centiméteres repesz-romboló gránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyanezen a napon Kabán is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a Rákóczi úton, építési munkálatok közben került elő egy 82 milliméteres aknavetőgránát, amit a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr a központi gyűjtőbe szállított.

Szintén május 14-én vonultak ki a tűzszerészek Sárvárra, ahol egy építési területről összesen három darab, különböző űrméretű tüzérségi gránátot szállított el a Martin László zászlós vezette járőr. A második világháborús robbanószerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Címkéktűzszerész