Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új állások Galíciában

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 15. 19:37

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Csapataink rendben elérték és elfoglalták új állásaikat a szakadó eső és a heves szelek dacára. „Azzal a felemelő érzéssel pihenik ki a háromhetes fáradalmaikat, hogy Grodeknél győztek, tízezer foglyot ejtettek, nyolcvan ágyut zsákmányoltak és az ellenséget kemény veszteség érte" – fogalmaz a Pesti Napló.

Lemondott az orosz hadügyminiszter. Szuhomlinov a szóbeszédek szerint nem a vereségek hatására döntött így, hanem számos tisztjével való nézeteltérése okozta lemondását.

A franciák véres összeomlásáról ír a Népszava. A cikkből megtudhatjuk, hogy „Páris mellett elhuzódó nyugati harctéren az a hir tejedt el, hogy Meaux és a Montmirail közötti vonalon a francia támadás a franciák véres összeomlására vezetett."


Marokkóban heves felkelés tört ki, számol be az újság. Hozzáteszi: előfordulhat, hogy a gyenge francia helyőrséget meg kell erősíteni.

Anglia fél a mohamedánoktól adta hírül a Népszava. Ennek következménye, hogy beszüntette Bagdad-Basra és Basra-Bombay között a hajózási forgalmat. Indoklása a következő: „az egyre növekvő indiai forrongás miatt lehetőség szerint megszakitsa a Törökországgal való élénk forgalmat."


A lapban olvashatjuk a cár nyilatkozatát is: „A lublini osztrák-magyar csapatokat ki kell verni, még ha kétszázezer orosz életébe kerül is."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979012
Címkéklapszemle