Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi istentisztelettel és járőrversennyel tisztelegtek a felderítők

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2016. november 18. 7:28

Kétnapos programsorozattal emlékeztek Szent Mártonra, a felderítők védőszentjére a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái.

1596023202

Az első napon felderítő versenyt rendezett a zászlóalj, amelyen a bornemisszások mellett a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei, az MH Összhaderőnemi Parancsokság Felderítő Főnökségének csapata és a zászlóaljnál csapatgyakorlatukat töltő honvédtiszt-jelölt hallgatók is részt vettek.

1596023202

A komoly felkészültséget igénylő fizikai erőpróbán több területen is bizonyítaniuk kellett a versenyzőknek. A katonai járőr versenyen a térképpel való tájékozódás mellett sebesültszállítás, fegyver szét- és összeszerelés, UAZ-tolás és területátvizsgálás is szerepelt a feladatok között, de egyes pontokon kérdéssorokat kellett megválaszolnia a versenyzőknek többek között Szent Márton életével kapcsolatban, valamint felderítő szakharcászati témakörben. A megmérettetést a Harcászati hírszerző század csapata nyerte, második helyen a Csapatfelderítő század végzett, míg a bronzérmet a Mélységi Felderítő század vitte el, de a vendégcsapatok is jól szerepeltek.

1596023202

November 11. napja hagyományosan zászlófelvonással kezdődött az 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóaljnál, majd- mint minden éven- a zászlóalj a Debrecen Helyőrségi Zenekar kíséretével átvonult a debreceni Kossuth Laktanyából a Megtestesülés Templomba.

1596023203

Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész nyitotta meg az ünnepséget, és köszöntötte a jelenlévőket, köztük Kajári Ferenc ezredest, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökségének megbízott csoportfőnökét és Rumi Zoltán ezredest, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Felderítő Főnökségének főnökét. A tábori lelkész megnyitójában a katonák helytállását, hazaszeretetét, önfeláldozását méltatta. Az ünnepi istentiszteleten dr. Krakomperger Zoltán, teológiai tanár, a Szent István Templom plébánosa Szent Márton életútjáról beszélt, majd megáldotta a felderítő zászlóaljat.

1596023203

A Szent Márton emlékének tartott istentiszteletet követően ünnepi állománygyűlést tartottak a laktanyában, ahol kihirdették a verseny eredményeit és átadták a díjakat, illetve egyéb elismeréseket.

A nap megkoronázása az esti Felderítő Bál volt, ahol dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondott pohárköszöntőt a felderítők tiszteletére.

1596023203

Fotó: Szalka Miklós őrvezető, 24. BGFZ és Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium