Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zárt rendszer – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. június 3. 15:10

Négy esztendő nem túl hosszú idő egy felsőoktatási intézmény életében. Ha azonban éppen az alapítástól számított első négy évről van szó, nagyon is lényeges időszak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánjával, dr. Boldizsár Gábor ezredessel az eddigi eredmények mögötti munkáról, elképzelésekről, oktatási filozófiáról beszélgettünk.

1596014479
Az Országgyűlés 2011-ben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében a katonatiszti képzést a közigazgatási és a rendészeti képzéssel egyetlen felsőoktatási intézménybe vonták össze. Az egykori Rendőrtiszti Főiskola, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Kara, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem integrációjával létrejött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). Ez az átszervezés természetesen óriási előkészítést és energiát igényelt, ráadásul számolni kellett olyan tényezőkkel is, mint például az oktatói rendszer átalakulása.

– A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem annak idején teljes mértékben felkészült az integrációra. A feladat világos volt, a szakmai és strukturális átalakítások azonnal elkezdődtek. Egykaros egyetemmé váltunk, a képzés átalakításának legfontosabb kritériuma az volt, hogy a karon kizárólag katonai képzés folyjon, a polgári képzések pedig kerüljenek át más karokra vagy pedig szüntessük meg azokat.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én, pénteken megjelenő számában!)