Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hirtelen lövések dördülnek…

Szöveg: Pogrányi Zoltán |  2008. november 7. 10:42

Négytagú csoport halad halkan a hajnali erdőben Tata közelében. Fegyveresek. Egy előretolt őrs, melynek feladata az érkező főerő előtt haladva felderíteni a terepet. Egy halk neszre, ami a sűrűből érkezik, a parancsnokuk öklét a magasba emeli, mire mindenki megáll, és összehúzza magát…

Hirtelen lövések dördülnek a közeli bokrok közül, olyan intenzitással, hogy a meglepett járőrcsoportnak még arra sincs ideje, hogy felfogja merről is jönnek a lövések.
Az erdőből előrontó támadók átvizsgálják a leküzdött ellenséget, térképet, jegyzeteket keresve. A fegyvereket kézigránáttal megsemmisítik, és négy perc múltán már el is tűnnek a sűrűben.

Ilyen, és hasonló – persze csak szimulált – harchelyzetek mindennaposak voltak november első hetében, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár könnyűlövész ismeretbővítő tanfolyamán.
Herczog Gergely főhadnagy, a tanfolyam vezetője elmondta, hogy a képzést évente kétszer indítják, a tatai alakulat lövészzászlóaljának szervezésében.
A tanfolyamot mintegy ötven fiatal többségükben csak pár hónapja szolgáló katona kezdte meg, de a zárógyakorlatra alig negyvenen maradtak.

A kiképzés részeként többek között gyakorolták a figyelő őrs üzemeltetését, szimulált ellenséges területen való járőrfeladatokat, valamint a lesállást, amely az ellenség zavarására és demoralizálására irányul.
A lesállás, melyet láttunk ugyan nem sikerült tökéletesre – hiszen a támadók egy óvatlan zajkeltéssel elárulták magukat – de valós helyzetben is nagyon ritkák a tökéletes körülmények – értékelte a végrehajtást Herczog főhadnagy.

A támadók mégis jól jártak el, mivel felfedezésük után azonnal támadtak, nem hagyva időt az ellenségnek a helyzet átgondolására.
Éppen ezért vagyunk itt – mondta el, hogy a lehető legjobban felkészüljünk, elmélyítsük az ismereteket, és fejlesszük képességeinket.

1595881535

 

1595881535