Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hadikikötőben járt a miniszter

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 16. 16:39

Dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere pénteken meglátogatta az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredét, ahol az alakulat hadihajós és tűzszerész bemutatója mellett beszámolt a Lajta monitor felújításáról is.

A minisztert Hajdu Gábor mérnök ezredes, az ezred parancsnoka köszöntette, majd kutyás bemutatóra került sor. A kiképzés menetét Szatai Zsolt százados, az.1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kutyakiképző részlegvezetője ismertette Hende Csabával.

A bemutató után a miniszter személyesen beszélgetett a kiképzőkkel, majd búvárbemutató vette kezdetét. A miniszter ezt követően egy aknamentesítő naszád fedélzetére szállt a sajtó képviselőivel.

Mint elmondta, 2010. augusztus 20-án a Duna Parlament előtti szakaszán újraavatják a Lajta monitor nevű, különösen értékes folyami hadihajót. A hajó a Magyar Államkincstár tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum leltárában szerepel. A hadihajót 1875-ben építették az Első Magyar Pest-Fiumei Hajógyár Rt. újpesti gyárában, és 1872-ben állt hadrendbe a Dunai Flottillánál. A hajó 1878-ban esett át a tűzkeresztségen, hiszen Szabácsnál a szerbek ellen harcolt, majd 1914 és 1918 között végigharcolta az első világháborút. 1919-ben pedig részt vett a híres monitor-lázadásban.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, a hajó 1922-től kotróhajóként dolgozott, 1946 után pedig egy úszó munkagépet helyeztek el rajta. „A hajót a Zoltán Gőzös Közalapítvány 2009-ben elnyert pályázati segítségével újították fel teljes körűen: az alapítvány a munkát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum folyamatos szakmai kontrollja mellett végezte el", mondta el Hende Csaba. Hozzátette: augusztus 20-án, a vízi jármű újraszentelésekor a hajó keresztanyjaként a miniszter felesége fog nagy szerepet vállalni.

Hende Csaba végül úgy fogalmazott: minden haderőnek szüksége van szimbólumokra. „Ez a világon egyedülálló hajó, úszó múzeumként fog szolgálni, ahol minden érdeklődő betekintést nyerhet abba, hogy a Duna – mint nemzetközi vízi út, és mint a haza egy darabja – védelmezése miképpen történt. A hajó súlyos harcokon esett át, golyó lyuggatta, itt valóban vér folyt a hazáért."

 

 

Szöveg: Kánya Andrea
Fotó: Dévényi Veronika