Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India és Pakisztán: nincs eredmény

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 16. 15:21

Kézzelfogható eredmények nélkül zárult Szomanahalli Mallaiah Krisna indiai és Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter iszlámábádi találkozója csütörtökön. A dél-ázsiai atomhatalmak ennek ellenére készek folytatni a párbeszédet feszült kapcsolatuk normalizálása érdekében.

Ez volt az első alkalom, hogy a két ország külügyminisztere találkozott a 2008-as mumbai merényletek óta, amelyek elkövetésével Újdelhi pakisztáni terroristákat vádol, de más magas szintű bilaterális tanácskozásokra már sor került azóta.

A csütörtöki találkozón az indiai külügyminiszter meghívta Indiába pakisztáni kollégáját, és kifejezte reményét, hogy az újabb találkozóra hamarosan sor kerül. Az indiai diplomácia vezetője megemlítette: Pakisztán biztosította arról, hogy felgyorsítják az eljárást a mumbai robbantásokban való közreműködéssel vádolt személyek ellen, hogy mielőbb bíróság elé állíthassák őket.

A pakisztáni külügyminiszter is pozitívan értékelte a találkozót: “A két ország közti közeledés folyamata felbecsülhetetlenül fontos" – mondta.

A mostani tárgyalásokat is egy merénylet árnyékolta be: Pakisztán északnyugati részén egy öngyilkos merénylő öt embert magával rántott a halálba, közel hatvanat pedig megsebesített, amikor egy buszmegállóban felrobbantotta magát. Hírügynökségi értesülések szerint a támadó a biztonsági erők egyik konvoját szerette volna felrobbantani, a kocsikban kárt is tett, de a katonák körében nem volt halálos áldozat.

Az északnyugati, törzsi csoportok uralta részen feltehetően amerikai rakéták egy táborhelyen megöltek legalább tíz iszlám lázadót csütörtökön – adták hírül a biztonsági erők. Egy pilóta nélküli harci gépről legalább két rakétát bocsátottak az Al-Kaidával is kapcsolatban álló tálib lázadók egyik táborára Észak-Vazirisztánban. Egyelőre nem tudni, vannak-e magas rangú felkelők is az áldozatok között. Két hét óta ez volt az első ilyen típusú támadás a vidéken.