Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját vizsgálatot akarnak az észak-koreaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 16. 15:15

Az észak-koreai hadsereg azt kérte az ENSZ-parancsnoksággal folytatott megbeszélésen, hogy saját vizsgálatot indíthasson a márciusban elsüllyedt dél-koreai hadihajó ügyében. A koreai fegyverszünetet ellenőrző, amerikai vezetésű ENSZ-parancsnokság tisztviselői csütörtökön tárgyaltak Észak-Korea képviselőivel Panmindzson határfaluban.

A megbeszélésen az észak-koreai képviselők ragaszkodtak hozzá, hogy Phenjan is küldhessen szakértőket a Cshonan korvett elsüllyedésének helyszínére, azzal a céllal, hogy ellenőrizzék a május végi nemzetközi vizsgálat eredményét, amely szerint egy észak-koreai torpedó felelős a történtekért. Szöul mindezidáig megtagadta a kérés teljesítését.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea úgy tartja, hogy Phenjan a Cshonan elsüllyesztésével megszegte a két Korea háborúját (1950-53) lezáró fegyverszüneti egyezményt. Észak-Korea viszont váltig tagadja, hogy köze lenne a korvett tragédiájához, amely 46 tengerész halálát okozta.

Phenjan háború kirobbantását helyezte kilátásba, ha bármilyen büntetőintézkedéssel sújtanák az ügy miatt.

A KCNA jelentése szerint Phenjan azon az állásponton van, hogy az észak-koreai helyszíni vizsgálatnak mindenképpen meg kell történnie, mielőtt megkezdenék a későbbre tervezett magasabb, tábornoki szintű tárgyalást az ENSZ-parancsnokság és Észak-Korea között az incidensről.

A felek megállapodtak abban, hogy július 20-án folytatják az egyeztetéseket.