Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség kapuja: csapatünnep Szentendrén

Szöveg: Dr. Varga József |  2010. július 2. 14:05

A 2010. évi honvéd naptár július 1-jén több katonai szervezet ünnepét is jelzi. Ezek egyike a MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB), amely ezen a napon ünnepli megalakulásának évfordulóját. Az utóbbi két évben megerősödött a bázis nemzetközi hírneve és jelentősége is.

Éppen 3 évvel ezelőtt, 2007. július 1-jén lépett hatályba a honvédelmi miniszter rendelkezése, amely a MH Szentendrei Kiképző Központ megszűntetésével, annak bázisán létrehozta a jelenleg működő bázist, mint a Magyar Honvédség olyan kiképző szervezetét, amely képes a szerződéses legénységi állományú katonák három hónapos alapkiképzésének magas szintű végrehajtása mellett különböző katonai át- és továbbképzések megszervezésére is. Ezek közül kiemelésre érdemes, mert rendszeresen visszatérő feladat az előmeneteli tanfolyamok biztosítása a rendfokozatban, állománykategóriában előrehaladásra megérett katonák felkészítésére, továbbá a tiszti és tiszthelyettesi hallgatók katonai alapkiképzése, és számos speciális képzési forma, illetve más katonai szervezetek számára kiképző terep, objektum átengedése.

Az utóbbi két évben megerősödött a bázis nemzetközi hírneve és jelentősége is, hiszen a rögtönzött robbanóeszközök elleni tevékenység (C-IED) tanfolyamainak sikeres megszervezésével ma már a hazai és nemzetközi résztvevőknek szervezett tanfolyamrendszerű felkészítés közvetlenül NATO akkreditáció előtt áll.

1595904037
 

Az elmúlt 3 év alatt az MH KKB-hoz összességében ezres nagyságrendben bevonult szerződéses legénységi állományú katona, tiszt és tiszthelyettes hallgató lépte át egyúttal a Magyar Honvédség képzeletbeli kapuját is, ugyanis ez a szervezet adta meg számukra az első élményeket a katonai közösségről, a bajtársiasságról, a kemény próbatételről, honvédő hagyományainkról.

1595904037
A bázis állománya büszke az elért eredményekre és magas színvonalon, fegyelmezetten tesz eleget a vele szemben állított követelményeknek.

Csütörtök reggel a sportpályán felsorakozott állományt Mikusi Zsolt ezredes, az MH KKB aznapi hatállyal kinevezett parancsnoka, korábbi parancsnokhelyettese köszöntötte és kezdetét vette az egész napos program, amelynek elemei között különböző bemutatók, illetve sportversenyek szerepeltek.

Látványos bemutatót tartottak a Készenléti Rendőrség munkatársai, akik hat kiképzett rendőrkutyával mutatták be a bűnözők elleni harc különleges módjait. A Budapesti Tűzoltó Parancsnokság és a Szentendrei tűzoltóság korszerű eszközöket mutattak be, köztük a részvevők által is kipróbálhatott 30 méterre kinyúló oltó és mentő kosarat, amelyből sokan gyönyörködhettek a panorámában. Nagy érdeklődést váltott ki a személygépkocsiba beszorult, eszméletlen sérült hidraulikus vágóeszközzel történt kiszabadítása és a bázis Egészségügyi Központ szak asszisztenseinek közreműködésével való ellátása. A tűzoltókkal meglévő kiváló együttműködést az alapozta meg

1595904037
, hogy ez évben ötödik alkalommal történt meg, hogy az MH KKB Mecséri János Kiképző Osztálya (MJ KO) végezte az újonc tűzoltók alaki kiképzését.

Nagy érdeklődést váltott ki az MJ KO Katonai Testnevelési és Katonai Közelharc Módszertani Részlegének bemutató gyakorlata, amelynek keretében látványos harci bemutatót és törés gyakorlatokkal kápráztatták el a nézőket, valamint a MJ KO terep rali részleg (Honvéd Dream Team) ügyességi vezetési gyakorlata a vállalkozó szellemű katonák számára. A labdarúgó pálya szélén a Honvéd Nyugdíjpénztár várta az érdeklődőket. Az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ és az MH KKB Egészségügyi Központja szűrővizsgálattal szolgált a nagyszámú érdeklődőnek, ráirányítva a figyelmet az egészséges életmód és a megelőzés fontosságára.
Mindeközben szervezetten zajlottak a sportversenyek kispályás labdarúgás, biatlon, távolugrás, íjászat és kispuska lövészet kategóriákban, de a humorosabb versenyszámok, mint például a kötélhúzás vagy a BTR tolás is nagy közönségsikert arattak.
A 30 fok feletti kánikulában bőven fogyott az ásványvíz (is), de a nagy hőség nem rontotta el a jó hangulatot. A csapatünnep a közösen elfogyasztott ebéddel ért védet.

1595904037
1595904037
1595904038
1595904038