Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédség komoly munkaerőpiaci tényezővé vált”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. január 20. 15:14

Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szerdán a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem vezérkari tanfolyamán tartott előadást a Magyar Honvédség fejlesztésének kérdéseiről: ebben a honvédséget érintő legfontosabb témákról esett szó.

Az államtitkárt a vezérkari tanfolyam vezetője, Dr. Resperger István köszöntötte, majd röviden ismertette a tanfolyam menetét és irányvonalait, így többek között kitért a biztonságpolitikai és a hadászati vonal céljaira is. Mint mondta, az egyetem célul tűzte ki a tanfolyam NATO- és uniós megfeleltetését.

Vadai Ágnes előadását a Honvédelmi Minisztérium struktúrájának ismertetésével és elemzésével, valamint az azzal kapcsolatos fejlesztésekkel és átalakításokkal kezdte. Az államtitkár hosszasan beszélt egy kormányrendelet egyik határozatáról, melyből a Védelmi Hivatal helyének és szerepének kérdését emelte ki – mint azt a résztvevőknek elmondta, eszerint eredetileg az intézményt a Miniszterelnöki Hivatalhoz csatolták volna, ám erre végül nem került sor. Az államtitkár másik fontos pontként a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet érintő egyik elgondolást is megemlítette, mely szerint az egyetemet és a Rendőrtiszti Főiskolát is egybevonták volna. Mint azt Vadai Ágnes kifejtette, ez nem oldható meg, hiszen másfajta képzést jelent a két iskola, de hozzátette: szoros a kapcsolat a két terület között. „A missziós tevékenységben katona és rendőr együtt szolgál, tehát azért  a tervezeten érdemes elgondolkodni", mondta.

1595895916
 

Előadásának következő témája az Összhaderőnemi Parancsnokság kialakítása volt. Mint mondta, jól működő szervezetről van szó, ahogyan a toborzórendszer is jónak mondható.
Vadai Ágnes kitért a tárcán kívüli háttérintézményeknél történt átalakításokra, majd a közbeszerzésekre is. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „A katonai terveket át kell fordítani a közbeszerzések nyelvére". Az államtitkár asszony az átalakítások további következményeként említette a honvédségi létszám drasztikus csökkenését is. Ezt magyarázva kitért arra, hogy egy nemrégen a férfiak körében elvégzett kutatás szerint minden ötödik tizennyolc év feletti megkérdezett nem akart részt venni a hadsereg tevékenységében.
„Ami viszont nagyon fontos: a hadsereg komoly munkaerőpiaci tényezővé vált", hangsúlyozta ugyanakkor a szakállamtitkár, és kifejtette, mindez segíti az esélyegyenlőséget, hiszen ezáltal megnő a nők aránya is, igaz – tette hozzá –, a felső vezetők között még nem található nő, de talán ez is megváltozik hamarosan.

Vadai Ágnes hangsúlyozta: külön figyelmet fordítanak ugyan a romák helyzetére, de hozzátette: „Itt mindenki egyenruhát visel. Nem szabad, hogy számítson, ki hord alsónadrágot, és ki hord bikinit. Itt igazán megvalósul az egyenlő munka-egyenlő bér elve", mondta.

Dr.Vadai Ágnes ezek után a Lisszaboni Stratégiából fakadó szolgáltató elvre tért ki, valamint az önkéntes tartalékos rendszerről is beszélt. Mint mondta, a Honvédelmi Minisztérium megteremtette a jogi feltételeket ahhoz, hogy a rendszer jól tudjon működni. Hozzátette: tudomásul kell venni, hogy az önkéntesség legnagyobb motivációja a pénz. „Az önkéntes haderő esetében a személyi állományt a munkaerőpiacról, a munkaerőpiac körülményeinek megfelelő módon kell megszerezni és megtartani", mondta.

Az államtitkár asszony előadásában beszélt a nyugdíj-kérdésről, majd a Zrínyi Egyetemről is. Mint mondta, a Zrínyi a Top 3 egyetem közé tartozik Magyarországon. Vadai Ágnes a vezérkari tanfolyamon az Állami Egészségügyi Központ helyzetére, az új haderő jellemzőire is kitért, így többek között a CIMIC-et (Civil-Military Co-operation), azaz a civil-katonai együttműködést is fontos tényezőként említette. A speciális felajánlott képességek tekintetében kiemelte a tizennégy darab Gripen vadászgépet, melyet 2006-ban és 2007-ben állítottak hadrendbe, majd pedig a 3D-s radartelepítésről esett szó. Végezetül Vadai Ágnes a béketámogató műveletekben való részvételről, a válságvezető gyakorlatról, valamint az időskorúak ügyéről, a nyugdíjas katonák gondoskodásáról és a honvédség társadalmi elismertségéről beszélt.

 

1595895916
1595895916