Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Magyar Honvédség is felkészült az orosz űrszonda becsapódására

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. január 16. 15:46

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szakemberei, eszközei az első perctől rendelkezésre álltak, hogy a világűrből visszatérő Phobosz-Grunt orosz űrszonda lehetséges magyarországi becsapódása esetén a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képességeit a lakosság rendelkezésére bocsáthassák.

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Kormánybizottság január 14-i, szombat délutáni ülését követően Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka január 15-én, vasárnap reggel 8 órától készültséget rendelt el a Légi Kutató-Mentő Szolgálat részére. Az úgynevezett PRV magasságmérő lokátorok a földre visszatérő darabokat tudták volna nyomon követni.

A tárca szakemberei az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával, az Orosz Föderáció Budapestre akkreditált nagykövetének segítségével folyamatosan figyelemmel kísérték a műhold pályáját, s ennek megfelelően értesítették a készenléti szolgálatokat a lehetséges alkalmazási területről.

Az alábbiakban a Magyar Honvédség azon képességeit ismertetjük, amelyek készenlétben álltak a hétvégén:

Légi Kutató-Mentő Szolgálat

Feladata: alapvetően légi járművek balesete esetén kutató-mentő tevékenység. Jelen helyzetben mentési tevékenység és az esetleges alkatrészek felkutatása.

Légi sugárfelderítő csoport

Feladata: nagy kiterjedésű terület gyors sugárfelderítésének végrehajtása, a terep sugárszintjének és a levegő sugárszennyezettségének megállapítása. Eszköze: helikopterre felfüggesztett sugárfelderítő konténer, amely gyors felderítési, kiértékelési lehetőséget nyújt a szennyezett területről.

Automata Mérő és Adatgyűjtő Rendszer mérőállomásai

Amennyiben a becsapódó űrszonda sugárzó anyagokat tartalmaz, ez az egész országra kiterjedő hálózat jelezte volna a megnövekedett háttérsugárzást.

Légi csoport

Feladata: katasztrófák esetén légi felderítés, betegek, rászorultak halaszthatatlanul szükséges esetekben gyógyintézetbe való szállítása, elzárt körzetek élelmiszerrel, gyógyszerrel stb. történő ellátása. Személyek mentése az elzárt életveszélyes területekről, levegőből történő gátmegerősítés, tűzoltásban való részvétel.

HAVARIA laboratórium

Állandó készenlétben van. Feladata: katasztrófák esetén ipari objektumok sérülésekor kialakult szennyezettség felderítése, kiszabadult vegyi anyagok típusának, mennyiségének (koncentrációjának), kiterjedésének meghatározása, sugárfelderítés (szennyeződés fajtájának, mértékének meghatározása), környezetkárosító anyagok típusának, mennyiségének (koncentrációjának), kiterjedésének meghatározása és javaslattétel a kárelhárítási tevékenységre.

Légi Szállítású Készenléti Szakasz

Feladata: terület zárása, kutatótevékenység.