Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nagy szakértelemmel végzik munkájukat

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. január 16. 16:11

Ünnepi állománygyűlést tartottak január 16-án, hétfőn Budapesten, az MH Támogató Dandárnál az alakulat megalakulásának 67. évfordulója alkalmából. Az ünnepség – amelyen megjelent Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese – a Petőfi-laktanyában a csapatzászló, majd a történelmi zászlók fogadásával és a Himnusz elhangzásával kezdődött.

A katonai szervezet megalakításának időpontja a jogfolytonosság alapján: 1945. január 16. Az MH Támogató Dandárnál minden évben e napon ünnepi állománygyűlésen emlékeznek meg azon jogelőd szervezetekről is, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy a dandár a jelenlegi felépítésében és feladatrendszerében folytassa tevékenységét – hangzott el a rendezvény megnyitóján.

Ezt követően Kozák Piroska főhadnagy felolvasta dr. Benkő Tibor vezérezredesnek az évfordulóra küldött ünnepi levelét, amelyben a Honvéd Vezérkar főnöke elismerően szólt a katonai szervezet tevékenységéről.

1595930133
„Minden nemzet, minden szervezet megtartja azokat az ünnepnapokat, amelyeket büszkén kiemel a hétköznapok sorából – írta levelében Benkő vezérezredes, majd így folytatta: „Szervezetük felépítésében és feladatrendszerében egyedülálló. Nagy szakértelemmel végzik híradó és informatikai feladataikat, kiemelkedően biztosítják logisztikai egységeik az ellátási körükbe tartozó szervezetek anyagi-technikai igényeit. A Magyar Honvédség hírnevét állami és katonai ünnepeinken a díszelgő alegység katonái öregbítik, rendészalegységeik magas szakmai tudással biztosítják vezető objektumainkat, rendezvényeinket, míg a Központi Zenekar előadásait itthon és külföldön egyaránt elismerés övezi."

A vezérkar főnöke külön említést tett a koronaőrökről és a palotaőrökről:

„Az idei esztendőtől tevékenységük számos nemes feladattal bővült: a Szent Korona és a Sándor-palota protokolláris őrzésével, valamint az általános díszelgő feladatok végrehajtásával. A 32. Nemzeti Honvéd Díszegység alegységeinél szolgáló díszelgő katonák, honvéd koronaőrök és honvéd palotaőrök dicső tradíciókat teremtenek újra."

A vezérkar főnöke levelében kiemelte azt a szakmai sokszínűséget, magas fokú képzettséget, amelynek birtokában az állomány tagjai képesek eleget tenni bővülő és egyre sokrétűbb feladataiknak.

„Gratulálok a dandár teljes személyi állományának az elvégzett kiváló munkához, és köszönöm azt a magas szintű elhivatottságot, amellyel a feladataikat végrehajtják. A jövőre vonatkozóan a sokszínű, szerteágazó feladataik végrehajtásához, mindennapi munkájuk végzéséhez az MH Támogató Dandár napján kívánok önöknek erőt, egészséget, sikereket, magánéleti boldogságot!" – zárta levelét a vezérkar főnöke.

1595930133
Kun Szabó István dandártábornok, a dandár parancsnoka beszédében ismertette az alakulat és jogelődjei történetét 1945 januárjáig visszamenőleg. Kevés ma létező katonai szervezet büszkélkedhet ilyen múlttal − derült ki a csaknem hét évtized történelméből. A dandártábornok nagy teret szentelt beszédében az általa vezetett alakulat Budapest életében betöltött szerepének is, hiszen a főváros lakossága szinte minden ünnepen találkozik a dandár katonáival. Ma már nap mint nap láthatják koronaőreiket, palotaőreiket, katonai rendészeiket, s rendszeresen hallhatják katonazenészeiket. A parancsnok részletesen szólt az elmúlt év jelentősebb eseményeiről és az idei esztendő feladatairól is. Hangsúlyozta, hogy ugyanolyan odaadást, áldozatkészséget, fegyelmezettséget vár el a jövőben is a dandár teljes személyi állományától, mint a korábbi időszakban.

S hogy érdemes tisztességgel szolgálni, jól dolgozni, az a következő percekben be is bizonyosodott. Előbb Orosz Zoltán altábornagy adta át a Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkarfőnök által adományozott elismeréseket, majd Kun Szabó István dandártábornok nyújtotta át az általa adott kitüntetéseket, illetve az Év katonája és az Év sportolója címeket.

A zászlók kivonulása, majd a Szózat elhangzása után a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták az állománygyűlés résztvevőit, majd a Központi Zenekar adott műsort.

A dandárnapot díszebéd zárta.

1595930133
 
1595930133
 

1595930134

 Fotó: Tóth László