Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Akik ma itt vannak, azok már győztek!”

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 28. 15:26

„Örökségünk ’48”, „Magyarország az én hazám”, „Európa” – ezekkel a címekkel hirdetett három fordulós országos vetélkedőt középiskolásoknak a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE). A versenyek országos döntőit szombaton rendeztek meg a fővárosban, a Stefánia Palotában.

Csaknem háromszáz diák várta izgatottan szombaton a Stefánia Palotában, hogy 10 óra legyen, s kezdetét vegye a SZAKE által rendezett három vetélkedő országos döntője. A megnyitó helyszínét, a színháztermet szinte teljesen megtöltötték az ország valamennyi megyéjéből érkező iskolások és nevelőtanáraik. A versenyen 70 középiskola 106 csapata vett részt.

Még a megnyitó előtt Kaposi József, az egyesület elnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy az egy időben zajló országos döntőben, mindhárom versenyben, három-három kategóriában, vagyis gimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai kategóriákban mérik össze tudásukat a diákok. Az „Örökségünk ’48" című vetélkedő elsősorban történelmi jellegű, míg a „Magyarország az én hazám" verseny komplex, honismereti megmérettetés, amelyen az ország történetét, néprajzát, gazdaságát és kultúráját kell a csapatoknak feldolgozniuk. Az „Európa" című vetélkedőn leginkább társadalmi-, és állampolgári ismeretekből kapnak feladatokat a résztvevő csapatok.

Az egyesület elnökétől megtudtuk azt is, hogy a vetélkedőkön részt vevő valamennyi csapat értékes könyvcsomagokat kap majd, a kategóriánkénti győztesek pedig egy soproni, egy hetes táborba juthatnak el majd a nyáron.

A vetélkedők megnyitóján a résztvevő csapatokat dr. Kissné Németh Éva, az egyesület elnökségi tagja köszöntötte. Elmondta: évtizedes hagyomány, hogy az egyesület megszervezi a középiskolások számára kiírt vetélkedőket, s az országos döntőkhöz a helyszínt rendszeresen a HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. biztosítja.

Köszöntőjében Szabó József ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Tervezési és Kodifikációs Főosztályának főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta: a teremben a három vetélkedősorozat legjobbjai ülnek, akik az elődöntők során már bizonyítottak, így akik ma itt vannak, azok már győztek. Szabó ezredes elmondta azt is, hogy a mai Magyar Honvédség büszkén tekint elődjére az 1848-as honvédseregre. Elhangzott az is, hogy jelenleg a Magyar Honvédség végzi azon feladatokat, amelyek az Alkotmányban rögzítettek, emellett pedig ezer békefenntartó katonánk szolgál a Föld 13 országában. A főosztályvezető kitért arra is, hogy nagyon bízik benne: azok a fiatalok, akik részt vesznek a mai vetélkedőn, rövid időn belül egyenruhát öltenek és a Magyar Honvédség szerződéses, vagy hivatásos állományú katonái között köszöntheti őket.

Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kht. ügyvezetője a Magyar Honvéd katonai

magazin egyik példányát kezében tartva szólt a verseny résztvevőihez. Mint elmondta: ezt a példányt minden diák és minden felkészítő tanár átvehette, amikor belépett a színházterembe.

– A Magyar Honvéd magazin átfogja mindazt, amiről a mai vetélkedők szólnak: honismeret, katonatörténelem, Európai Unió egyaránt szerepel az oldalakon – emelte ki Orgovány István, hozzátéve: a lap januártól már nyilvános terjesztésben jelenik meg, szemben a korábbiakkal, amikor a Magyar Honvéd a minisztérium belső kommunikációs eszköze volt, a honvédségben történt eseményekről tájékoztatta az alakulatokat és a katonai szervezeteket. Tavaly született meg az a döntés, hogy létre kell hozni egy olyan, nyilvános terjesztésű lapot, mely még jobban megismerteti és elfogadtatja a társadalommal a Magyar Honvédséget.

A Zrínyi Kht. ügyvezetője hangsúlyozta: a lap fiatalos nyelvezettel, mai szóhasználattal, tartalommal és képi világgal juttatja el a Magyar Honvédség üzenetét a társadalom felé, s egyik célcsoportja éppen az a korosztály, amelynek képviselői ma részt vesznek a vetélkedőkön.

– Számtalan olyan cikk van ebben a lapban, amelyik bepillantást enged a Magyar Honvédség életébe, foglalkozik a biztonságpolitikai kérdésekkel, és bemutatja a missziós munkát. Az újságot már a múlt évben eljuttattuk több száz középiskolába és valamennyi főiskolára, egyetemre – mondta Orgovány István, aki ezt követően a honvedelem.hu hírportálról adott rövid tájékoztatót a versenyzőknek. Kifejtette: a 2007-ben megújított honlap ugyanazokat a célokat szolgálja, mint a magazin. A hírportálnak napi több ezer látogatója van – emelte ki Orgovány István, hozzátéve: reményei szerint ezentúl a vetélkedő résztvevőit is a honlap rendszeres olvasói között üdvözölheti majd.

A vetélkedők megnyitóján a továbbiakban dr. Kissné Németh Éva felelevenítette az SZAKE megalakulásának történetét, majd beszélt arról is, hogy mikor és milyen körülmények között kezdték el megszervezni a versenyeket. Elmondta: az egyesület, mint civil szervezet 1989-ben alakult meg, amikor Magyarországon a politikai változások zajlottak. Az „Örökségünk ’48" című vetélkedőt 1990-ben rendezték meg először, mégpedig azzal a céllal, hogy felelevenítsék a forradalom és szabadságharc eseményeit. A „Magyarország az én hazám" című vetélkedőt pedig már jóval a SZAKE megalakulása előtt, 1983-ban rendezték meg először a középiskolai diákok számára. Ezen versenynek már a kezdetekben is az volt a célja, hogy a fiatalok minél átfogóbb ismereteket szerezzenek szülőhazájukról. A „legfiatalabb" verseny az „Európa" nevet viselő vetélkedő, amelynek célja, hogy a diákok megismerjék a társadalmak működését, a demokratikus intézményrendszert. Emellett pedig ismereteket szerezzenek a biztonságpolitikáról, a NATO-ról és az Európai Unióról is.

Ezt követően Kaposi József az egyesület elnöke elismeréseket és jutalmakat adott át azoknak a tagoknak, akik az elmúlt években kiemelkedő munkájukkal segítették a SZAKE működését. Elismerő oklevelet vehetett át Eszéki Ágnes, a székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium igazgatónője; Untern János, a kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium igazgatója; Szűcs András, a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola tanára; és Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottságának tagja.

Az egyesület legrangosabb elismerését, az emlékgyűrűt ebben az évben Vincze Sándorné, a nyíregyházi Sipka

i Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanára, az egyesület alapító tagja vehette át a SZAKE-ben több évtizeden át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Az emlékgyűrűről tudni kell, hogy az egyesület 2002-ben alapította, s először Rostaházy Tamás, a SZAKE akkori alelnöke, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium oktatója vehette át. Rostaházy tanár úr tavaly sajnos elhunyt, ám ekkor az egyesület elnöksége úgy döntött, hogy az emlékgyűrűt róla nevezik el. A Rostaházy Tamás emlékgyűrűt első alkalommal adták át az idén, s ennek alkalmából a tanár úr családja a versenyek országos döntőinek megnyitóján díszoklevelet kapott. Az oklevelet a család nevében a tanár úr egyik lánya, Borbélyné Rostaházy Krisztina vette át. Testvéreivel, Hunka-Rostaházy Eszterrel és Gömbösné Rostaházy Judittal együtt a honvedelem.hu érdeklődésére elmondták: ez az oklevél elsősorban édesapjuknak szól, aki életét tette fel a szakközépiskolai, a gimnáziumi és a szakiskolai diákok tanórán kívüli neveléséért. Így a díszoklevelet a legméltóbb helyre, a szülői házba helyezik majd el.

A megnyitó után azonnal kezdetét vette a három vetélkedő. Az „Örökségünk ’48" című versenyen a miskolci Avasi Gimnáziumból érkező lány trió – Sándor Adrienn, Horváth Fanni és Stefanyuk Olga – huszárruhába öltözve foglalt helyet a számukra kijelölt asztal mögött. Mint elmondták: már kaptak egy olyan feladatot, hogy be kell mutatniuk a zsolcai csata haditanácsát, s emiatt ezt a jelmezt választották. A lányok – akiket Nyíri Zoltán tanár úr készített fel a vetélkedőre – már tavaly is eljutottak az országos döntőbe, akkor a hetedik helyen végeztek. Most azonban nagyon bíztak benne, hogy ennél jobb eredményt érnek majd el. A döntőre egyébként több mint három hetet készültek, s úgy érzik, hogy ezt az időt sikeresen töltötték el.

Ugyancsak az „Örökségünk ’48" vetélkedőben jutott el az országos döntőbe az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium csapata, akiket Munkácsi Sándorné készített fel. A Zloch Péter, Antal Roland és Kulcsár Szabolcs alkotta trió úgy gondolta, hogy elég nehezek a kapott feladatok, ám kis odafigyeléssel megoldhatóak. Õk is több héten keresztül készültek a megmérettetésre, így úgy gondolták, hogy felkészülten érkeztek a Stefánia Palotába. A srácok tavaly ugyancsak részt vettek már a vetélkedőn, ám akkor sajnos nem sikerült „dobogós" eredményt elérniük.

Kazincbarcikáról, a Surányi Endre Szakközépiskola és Kollégiumból érkezett a Juhász Éva, Szikszai Andrea és Arató Zsolt alkotta csapat az „Európa" című vetélkedőre. A Havas Péter tanár úr által felkészített fiatalok úgy gondolták, hogy nagyon nehéz feladatokat kaptak. Bár amikor vaktérképen kellett elhelyezniük a különböző események helyszínéül szolgáló városokat, akkor alig néhány perc alatt végeztek. Véleményük szerint, erős csapatok mérik össze tudásukat, így már annak is örülnének, ha a középmezőnyben végeznének.

Ugyancsak a középmezőnyt célozta meg az „Európa" című versenyre a budapesti Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakközépiskola és Gimnáziumból érkezett trió, akiket dr. Foidl Laura készített fel az országos döntőre. Varga Vera, Szilágyi Ildikó és Takács Ildikó elmondta, hogy több mint egy hónapot készültek. Most éppen egy rendkívül érdekes feladatot kaptak, amelyben egy elképzelt sajtótájékoztatón kell informálniuk a médiumok képviselőit az Európai Unióban élő fiatalok helyzetéről. Leginkább azért voltak gondban, mert nem tudták, hogy hogyan kezdjék majd el a sajtótájékoztatót, ha rájuk kerül a sor…

A „Magyarország az én hazám" című vetélkedőben is végig kiélezett verseny folyt a csapatok között. A mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakközépiskola és Szakiskolából érkezett – Hornyák Róbert, Hujber Gábor és Szükösdi Ferenc alkotta – csapat úgy vélte, hogy jó eséllyel pályáznak a dobogós helyek valamelyikére, hiszen több hétig készültek a versenyre. A Csicsai Ferenc tanár úr által felkészített csapatnak az egyik feladatként Pápa városáról kellett minden tényszerű adatot és érdekességet elmondaniuk, de kaptak olyan kérdést is, amelyben művészeket kellett megnevezniük a megadott jellemző tulajdonságok alapján.

Barokk ruhákba öltözve vártak a sorukra a győri Krúdy Gyula Szakközépiskolából érkezett lányok. Novák Fanni, Galambosi Bea és Pál Sára alkotta triónak a Dunántúl barokk nevezetességeit kellett bemutatniuk. Így Győrről, Tatáról és Mosonmagyaróvárról beszéltek a szigorú zsűrinek. A Tóth Ildikó által felkészített csapat azonban lenyűgözte a pontozókat, így ezen feladat után nagyon jó helyről várták a vetélkedő folytatását.

Az egész nap tartó vetélkedőkön az alábbi végeredmény született:

„Európa" című, állampolgári vetélkedő

Gimnázium kategória. Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg. (Felkészítő tanár: Monok Zoltán. Csapattagok: Bartal Áron, Somogyi Ferenc, Szabó Fruzsina.)
 Szakközépiskola kategória. ÁFEOSZ Kereskedelmi Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, Kecskemét. (Felkészítő tanár: Vajda Csaba. Csapattagok: Gaborják Fanni, Ordasi Ágnes, Vári Nóra.)
Szakiskola kategória. Jókai Mór Általános és Szakképző Iskola, Győr. (Felkészítő tanár: Győrfi Lászlóné. Csapattagok: Németh Mónika, Stoller Viktória, Szvitek Rita.)

 

„Örökségünk ’48" című történelmi vetélkedő

Gimnázium kategória. Avasi Gimnázium Miskolc. (Felkészítő tanár: Nyíri Zoltán. Csapattagok: Horváth Fanni, Sándor Adrienn, Stefanyuk Olga.)
Szakközépiskola kategória. Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium, Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája. (Felkészítő tanár: Nagy Ildikó. Csapattagok: Dugár Péter, Pesti Nikolett, Utasi Réka.)
 Szakiskola kategória. Surányi Endre Szakközépiskola és Kollégium, Kazincbarcika. (Felkészítő tanár: Viczházi Zsolt. Csapattagok: Borbély Gréta, Magyar Eszter, Majtényi Dénes.)

„Magyarország az én hazám" vetélkedő

Gimnázium kategória. Boronkai György Műszaki Középiskola és Gimnázium, Vác. (Felkészítő tanár: Molnár Mária. Csapattagok: Ivanics Balázs, Kende Adrienn, Oláh Máté.)
Szakközépiskola kategória. Krúdy Gyula Gimnázium, Idegenforgalmi Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola, Győr. (Felkészítő tanár: Tóth Ildikó. Csapattagok: Galambos Bea, Novák Fanni, Pál Sára.)
Szakiskola kategória. Jókai Mór Általános Szakképző Iskola, Győr. (Felkészítő tanár: Gasparek Ildikó. Csapattagok: Bedők Kitti, Hordós Viktória, Weisz Kitti)

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Dévényi Vera