Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik megvédenek a nukleáris szennyezéstől

Szöveg: Demeter Ferenc // Fotók: Galovtsik Gábor |  2009. január 30. 13:28

Bemutatót tartottak a Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központban. Az alakulatnál szolgáló katonák biztosítják, hogy esetleges vegyi-, sugár- vagy biológiai szennyeződés esetén ne történjen katasztrófa.

A bemutatón beállított helyzet a valós életben is bármikor bekövetkezhet, mondta bevezetőjében Zelenák János ezredes, az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ parancsnoka. Naponta történnek az ország területén olyan szállítások, melyek révén radioaktív anyagot kell egészségügyi intézetekhez eljuttatni. Egy szállító jármű balesete esetén előfordulhat, hogy a sugárzó anyag kiszóródik a szabadtérbe: ilyen esetben kell a központnak beavatkoznia.

A riasztást követően két alegység érkezett ki a baleset helyszínére. A Mintavevő Csoport felderítette a veszélyeztetett körzetet és kijelölte az a területet, ahová csak egyéni védőeszközben lehetett belépni. A kiszóródott anyagból mintát vettek, és a helyszínre települt Havaria laboratóriumkészlet segítségével a „kárhelyszín parancsnoka" elkészítette előzetes jelentését a szennyezett terület nagyságáról és a sugárhelyzet várható alakulásáról. E tevékenységéhez rendelkezésére állt a rendszeresített ABV helyzetértékelő program, és a számítógépeken lévő digitális adatbázis. A kialakult helyzetről készített jelentéseket faxon, vagy a LAN kommunikációs csatornán juttatták el az Ágazati Információs Központokba.

A bemutatón részt vevők megnézhették a Mintavételi Csoport, valamint a Mobil Értékelő Csoport katonáinak a szennyezett területen történő tevékenységét. A helyszínre települtek azok a berendezések, melyek segítségével pontos képet lehetett kapni a sugárzás mértékéről és meg tudták határozni a szennyezett terület nagyságát.

A bemutató a Vegyivédelmi Információs Központban folytatódott: ide érkeztek be az információk a balesetről, és innen továbbították a jelentést a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság vezetőinek. Jelen esetben egy 300 méteres biztonsági zónát alakítottak ki, ahová tilos a belépés addig, amíg a visszamentesítést a katonák el nem végezték. A mérések szerint 150-160 négyzetméteres területet szennyeztek be, amit vegyi oldattal és megfelelő vastagságú földréteggel mentesítettek. A területet ilyenkor csak akkor lehet felszabadítani, ha a baleset helyszínén mért sugárzási érték megegyezik a háttérsugárzás értékével. A jelentéseket és javaslatokat elektronikusan továbbítják az érintetteknek.

Az információs központ parancsnoka elmondta, hogy az ország különböző pontjain automata adatgyűjtő rendszerek által regisztrált adatok érkeznek be a központba, ahol figyelemmel kísérik az információkat és folyamatosan értékelik a magyarországi ABV helyzetet. Ez a riasztási és értesítési rendszer a nap huszonnégy órájában működik. Ezen kívül a központ jelentős szerepet játszik a misszióba menő katonák vegyivédelmi felkészítésében, valamint a NATO-n belül, a Hadműveleti Értékelő csoport munkájában is.

Az eseményen jelen lévő Szekeres Imre honvédelmi miniszter megköszönte a bemutatót, hangsúlyozva, hogy az alakulat tevékenysége nagyon fontos az ország védelme szempontjából. Lényeges, hogy a központ megfelelő együttműködést tudjon kialakítani a katasztrófavédelemmel; ezt új rendszerek bevonásával a jövőben tovább kívánják erősíteni. A tájékoztatás során nagyon sok olyan információ hangzott el, ami azt erősíti, hogy korunkban fel kell készülni a hasonló események felderítésére, jelzésére és a következményeik felszámolásra – emlékeztetett a tárcavezető. Volt már olyan eset, amikor terroristák hoztak létre veszélyes, emberi életeket fenyegető helyzetet. A látottak alapján Szekeres Imre úgy értékelte, hogy az alakulatnál szolgálatot teljesítők felkészültek egy esetleges katasztrófahelyzet elhárítására.

A rendezvény Görgei Artúr emléktáblájának megkoszorúzásával zárult.