Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ami felesleges, egy fillérért is drága

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. február 23. 15:53

2012-ben is magas színvonalú szolgálatot, elkötelezett munkát és takarékosságot vár el a Magyar Honvédség vezetőitől a honvédelmi miniszter. Hende Csaba évértékelő és feladatszabó vezetői értekezleten fogalmazta meg elvárásait az állománnyal szemben február 23-án, csütörtökön.

A Honvédelmi Minisztérium Dózsa György úti objektumában megtartott évértékelő és feladatszabó vezetői értekezleten Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg hatalmas átalakulás történik, a nemzet, az adófizetők azt várják, hogy az állam működjön, és legyen rend minden területen. A kormány elkötelezett a változások mellett, a miniszter kijelentette: nincs visszaút, és ki fogunk bújni azon kényszerpályák alól, amelyek a jelenlegi helyzetet okozzák és felemésztik a jövőt.

1595931952
2011-ről szólva Hende Csaba kiemelte: a honvédség rendkívül nehéz, de sikeres évet zárt. „Az ország megújításából ránk eső részt becsülettel elvégeztük" – fogalmazott a tárcavezető. A tavalyi évben megújult a honvédelem rendszerét övező teljes jogszabályi háttér: ez hatalmas fegyvertény, amit egyetlen más minisztérium sem mondhat el magáról a saját területén. Nagy horderejű változás volt a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok összevonása, ami rendkívül rövid idő alatt fejeződött be.

Hende Csaba részletesen szólt Magyarország nemzetközileg is elismert missziós szerepvállalásáról. Közel ezer katonánk teljesít szolgálatot a NATO, az Európai Unió vagy az ENSZ égisze alatt, illetve vesz részt nemzetközi megállapodás alapján működő nemzetközi béketámogató műveletben. A védelmi költségvetés 10 százalékát a közös védelmi és békefenntartó feladatokra fordította a tárca, és a szárazföldi haderő 12 százaléka vett részt külföldi műveletben.

A honvédelmi miniszter elmondta: a magyar közigazgatás elmúlt időszakában a honvédelmi ágazatban ment végbe az egyik legnagyobb arányú költségcsökkentés, ami egyben hatékonyabb működést is eredményezett. A tárca alárendeltségébe tartozó költségvetési szervek száma ötvenről negyvenötre csökkent, alacsonyabb lett a vezetői szintek és beosztások száma, a végrehajtó állomány aránya pedig 76-ról 92 százalékra emelkedett. Hende Csaba hangsúlyozta: az elmúlt másfél évben jelentősen nőtt a honvédség társadalmi elfogadottsága. Ezt bizonyítja a KatonaSuli és a honvédelmi nevelés programja iránti hatalmas érdeklődés, illetve az önkéntes tartalékos rendszer feltöltésének gyorsasága is. A miniszter kiemelte a Szent Korona és a Sándor-palota protokolláris őrzésének jelentőségét, hiszen e tevékenységek is a honvédségre irányítják mindazok figyelmét, akik az ország szívében járnak.

1595931953
A gazdálkodást illetően a tárcavezető úgy fogalmazott: a talpon maradás komoly eredmény. Mint mondta, nagy sikernek tartja a Gripen-szerződés módosítását, a Honvédkórház finanszírozási helyzetének rendezését, amelynek tartozásállománya 80 százalékkal csökkent. Az eredmények között sorolta fel az önkéntes tartalékos rendszer kiépítését, a finn Mi– 8-asok érkezését, illetve azt, hogy fontos, megoldandó problémaként a kormány asztalára került a helikopterképesség ügye. Hamarosan megkezdődik a medinai 3D-s radarberuházás kivitelezése, illetve a kibervédelem alapjainak lerakása.

Megtörtént a Magyar Honvédség új vezetési rendjének kidolgozása, valamint a nemzeti intézkedési rendszer kiépítése révén végre Magyarország is alkalmazta a NATO rendszerét. A CMX 2011 gyakorlat teljesítése bizonyította hazánk elkötelezettségét a szövetség közös ügyei iránt. Hende Csaba rendkívüli eredményként említette a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és új hadrendi elemként a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj létrehozását, amelyek jelentősége csak növekedni fog a közszolgálati életpálya-modellek kidolgozásával. Ezek katonai vetületének az új humánstratégia ad majd keretet: a cél egy jól működő hadsereg kiépítése jól képzett, motivált, elkötelezett és megbecsült személyi állománnyal.

2012 feladatairól szólva Hende Csaba kiemelte: a jelenlegi költségvetési helyzetben mindenekfelett takarékosságra van szükség, amiből mindenkinek részt kell vállalnia. Ami fölösleges, egy fillérért is drága; nos, ezt a fölöslegeset kell azonosítanunk, nem a szolgálati érdeket rövidebbre szabnunk – hangsúlyozta a miniszter egy római szenátor, Cato mondását idézve.

1595931953
A tárcavezető kiemelt prioritásként szólt a HADIK-tervről, amely átfogó hadfelszerelési és iparkorszerűsítési tervként a magyar hadiipar újjáélesztését célozza meg. A honvédség egyre jelentősebb szükségleteket akar hazai bázisról biztosítani, ezáltal magas technikai kultúrával rendelkező új munkahelyek is létrejöhetnek az országban. A feleslegessé váló honvédségi ingatlanokkal kapcsolatban elmondta, hogy amelyekre nincs szükség, azokat a tárca átadja az önkormányzatoknak, illetve a Nemzeti Földalapnak. Azokat pedig, amelyekre az állam sem tart igényt, értékesítik. Ezáltal további, milliárdos költségmegtakarítás érhető el.

A miniszter beszédében hangsúlyozta: az egészséges versenyszellem előreviszi a dolgokat, a kezdeményezéseket gáncsoló rivalizálásnak azonban nincs helye a szervezetben. Hende Csaba leszögezte: a vezetők feladata, hogy a közös célt, a szolgálati érdeket, a nagy egészet tartsák szem előtt, és mindig azt nézzék, mivel vihetik előre a közös ügyet.

A miniszter kijelentette: 2011 sikeres évet tett hozzá a honvédelem történetéhez. A munkát folytatni kell, hiszen a következő, rendkívül nehéz hónapokban áll majd fel az a rendszer, amelyre a jövő honvédelme épül. Hende Csaba világossá tette: a leghatalmasabb feladatok együttes megoldása révén léphet előre a Magyar Honvédség és Magyarország is.

1595931953
Dr. Benkő Tibor vezérezredes értékelésében kiemelte: 2011 nehéz, feladatokban bővelkedő esztendő volt. A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: a helyzet sok tekintetben nem megfelelő, de komoly eredmények is vannak. Ezek között említette a tavaly rendszerbe állított új eszközöket, illetve azt, hogy a Gripenek első ízben 2011-ben teljesítették a rendelkezésre álló 1600 repülési órát.

A vezérezredes komoly eredménynek nevezte a magyar katonák missziós helytállását. Ezt bizonyította az is, hogy nemrég az amerikai különleges erők parancsnoka látogatott hazánkba azért, hogy köszönetet mondjon az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonáknak. Az év legnagyobb sikereként az önkéntes tartalékos rendszer kiépítése terén tett hatalmas előrelépést említette. Benkő Tibor vezérezredes hangsúlyozta: ez a rendszerváltás óta megkezdett legnagyobb haderő-fejlesztési vállalkozás. A Honvéd Vezérkar főnöke kitért a szervezeti hatékonyság növelésére és kiemelte az MH Ludovika Zászlóalj megalakítását. Benkő Tibor 2012 elsődleges feladataként a működőképesség fenntartását említette, valamint rámutatott a hatékonyság további növelésére, a felkészítés és a kiképzés ösztönzésére.

1595931953

 Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária