Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egyenruha elfedi az etnikai hovatartozást

Szöveg: Szűcs László |  2009. július 5. 11:08

Vasárnap délelőtt dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter nyitotta meg a Magyar Honvédség esélyegyenlőségi napját, amelyet Debrecenben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál rendeznek meg. Az egész napos programra több száz érdeklődő érkezett a Kossuth laktanyába.

Az esélyegyenlőségi nap célja, hogy támogassa a Magyar Honvédség toborzását, másrészt pedig elősegítse a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok honvédségbe történő integrációját.

Az egész napos rendezvényre látványos programokkal készültek a szervezők. Az esélyegyenlőségi nap vendége például L.L. Junior, aki a közelmúltban a Magyar Honvédség segítségével forgatta le Merre visz az út? című számának videoklipjét. A dal egy olyan roma származású fiatalról szól, aki bevonul katonának.

Emellett természetesen számos más, látványos program várja a hátrányos helyzetű fiatalokat ma a debreceni lövészdandár laktanyájában. A helyőrségi zenekar és a mazsorettek bemutatója mellett közelharc, alaki és kézifegyver bemutatót is megtekinthetnek a vendégek. Mindemellett bemutatkoznak a kerekes-székes táncosok, s aki elég bátorságot érez magában, az kipróbálhatja a kerekes-székes akadálypályát is.

1595889010
Ugyancsak lehetőség lesz a roma kézműves mesterségek és a lábbal-szájjal való festés kipróbálására is. A toborzósátorban pedig a JetFly vadászrepülőgép szimulátorral „repülhetnek" néhány kört a résztvevők.

A program része emellett, hogy azok a magyar gyereket, akik a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett „Üdvözlet Afganisztánba" című pályázat keretén belül játékokat és különféle adományokat gyűjtöttek és juttattak el a magyar katonák segítségével egy afgán leányiskola és a Pol-e Khumri árvaház tanulói részére, most élő, műholdas kapcsolat segítségével beszélhetnek is az Afganisztánban élő fiatalokkal.

A honvédségben nincs megkülönböztetés

A Magyar Honvédség esélyegyenlőségi napját dr. Szekeres Imre nyitotta meg. A honvédelmi miniszter elmondta: a rendezvényt hagyományteremtő szándékkal kívánják megszervezni, mégpedig azért, hogy a Magyar Honvédség esélyegyenlőségi tevékenysége láthatóbbá, ismertebbé váljon.

– Bár az esélyegyenlőség alapjogként biztosított, az alaptörvények követelményei és a szociális valóság között mégis hatalmas szakadék tátong. Ez hazánkban is így van. A közelmúlt eseményei egyértelműen rámutattak a magyar társadalom előítéletes mivoltára, amely mindenképpen kezelést igényel – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a Magyar Honvédség egy olyan közösség, amelynek tagjai átélik annak fontosságát, amit az esélyek egyenlősége, az együttélés és az emberi lehetőségek jelentenek.

Szekeres Imre kiemelte: a Magyar Honvédségben szolgálni hivatás, és e hivatás legfontosabb jelképe az egyenruha. Az egyenruha pedig elfedi az etnikai hovatartozást. A honvédségben nem nő és férfi, lány és fiú, roma, vagy nem roma szolgál, nincsen megkülönböztetés. A Magyar Honvédségnél katonák szolgálnak, olyan katonák, akik elismerést és megbecsülést szereznek Magyarországnak és a magyar hadseregnek.

Ugyancsak az esélyegyenlőségi nap keretében adták át a Magyar Honvédség első Humánszolgálati Irodáját, amely a misszióban részt vevő katonák számára kínál számos lehetőséget. Ilyen például a jogsegélyszolgálat, illetve az úgynevezett „videó szoba", ahol a hozzátartozók élő, videokapcsolaton keresztül beszélgethetnek a misszióban szolgáló katonákkal. Az iroda bejáratánál kifeszített nemzeti színű szalagot Szekeres Imre és Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese vágták át.

Minya Zsolt őrnagy, az iroda parancsnoka jelentésében elmondta: az iroda létrehozásának ötlete 2007. decemberében vetődött fel. Az úgynevezett „próbaüzemet" pedig idén márciusban kezdték. Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott: szükség van az irodára.

1595889010
 

1595889011
 

Fotó: Szűcs László